Chcete si vyrobiť doma plazmu? Nech sa páči – tu je recept: Prekrojte hrozno na polovicu, no na jednom konci nechajte dve časti spojené tenkou šupou hrozna. Zohrejte ovocie pár sekúnd v mikrovlnnej rúre. Z hrozna sa po chvíli vychrlí drobná ohnivá guľa plazmy – horúca zmes elektrónov a elektricky nabitých atómov alebo iónov. Predchádzajúce vysvetlenia efektu sa sústredili na dôležitosť spojenia polgúľ bobule hrozna šupkou. No dve celé bobule hrozna priložené k sebe sa budú správať rovnako, podobne ako veľké, vodou nasiaknuté gélové guľôčky – hydrogél. Vedci tvrdia, že hrozno sa správa ako rezonátor pre mikrovlnnú radiáciu, podobne ako píšťala rezonuje so zvukovými vlnami. Jedna bobuľa hrozna má správnu veľkosť na to, aby sa elektromagnetické vlny zachytili v ovocí, čím sa odrážajú sem a tam. Za použitia termálneho zobrazovania výskumníci potvrdili, že v centre bobule hrozna sa objavuje horúce miesto ako výsledok zachytenej radiácie. Keď sú však vedľa seba dve bobule hrozna, toto horúce miesto sa sformuje v mieste, kde sa bobule dotýkajú a soli v šupke hrozna sa ionizujú, čím umožnia vzplanutie plazmy. Efekt vytvára veľkolepú ukážku kuchynského ohňostroja. Priveľmi to však doma neskúšajte, môžete si totiž poškodiť mikrovlnku.
Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.