Nový snímač stanoví stupeň zrelosti kontrolovanej potraviny a určí zložky, ktoré obsahuje.
Pravdepodobne každému z nás sa stalo, že v chladničke našiel potraviny, ktoré boli po záruke – po dobe zaručenej trvanlivosti či kvality vyznačenej na obale – a nastal problém, čo s nimi. Veľmi opatrní konzumenti všetko, čo je po záručnej dobe, resp. zdá sa im to už pokazené, jednoducho vyhodia do odpadkov. Mnohé štúdie však preukázali, že nie je všetko zlé, čo sa tak na prvý pohľad zdá. Napríklad podľa štúdie nadácie WWF Deutschland skončí v Nemecku v odpade ročne desať miliónov ton takých potravín, ktoré ešte možno bez problémov konzumovať. V súčasnosti však neexistuje na trhu kompaktné prenosné zariadenie, ktoré by predajcom a konzumentom dokázalo jednoduchým spôsobom zistiť kvalitu (najmä čerstvosť) potravín. To by sa malo v budúcnosti zmeniť. Bavorské ministerstvo pre výživu, poľnovaný produkt sa ožiari infračerveným svetlom a potom sa vyhodnotí spektrum odrazeného svetla. Absorbované zložky svetla poskytujú informácie o chemickom zložení produktu, povedal vedúci projektu Dr. Robin Gruna. Snímačom získané údaje sa prostredníctvom bluetooth posielajú na analýzu do dátovej banky, pričom vyhodnotenie sa vyšle do aplikácie používateľa. Ten dostane informáciu, ako dlho možno ešte potravinu používať, resp. ako ju možno alternatívne využiť po prekročení udávanej doby konzumovateľnosti.
Foto Fraunhofer IOSB
Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.