Vedecký tím z Lekárskej fakulty Harvardovej univerzity zistil, že vysoké hladiny fruktózy – ale nie glukózy – v strave s vysokým obsahom tukov spomaľujú až zastavujú schopnosť pečene správne metabolizovať tuk. Vedci v sérii štúdií na zvieratách porovnávali účinky na metabolizmus pri šiestich rôznych diétach, pričom okrem iného monitorovali aj aktivitu kritického enzýmu na spaľovanie tukov známeho ako CPT1a. Čím je vyššia úroveň CPT1a, tým lepšie, pretože to naznačuje, že mitochondrie správne spaľujú tuky. V diéte s vysokým obsahom tuku a fruktózy sa mitochondrie fragmentovali, neboli schopné spaľovať tuky a tie sa v tele ukladali. Fruktóza spôsobuje, že v pečeni sa hromadí tuk. Je to takmer ako pridávať viac tuku do stravy. Toto kontrastuje s účinkom pridávania glukózy do stravy, čo podporuje schopnosť pečene spaľovať tuky a vedie k zdravšiemu metabolizmu, uviedol hlavný autor štúdie profesor Carl Ronald Kahn. Inými slovami – veľké množstvo fruktózy v strave je nezdravé. Nie je na tom zlé to, že ide o viac kalórií, ale to, že fruktóza má vplyv na metabolizmus pečene, ktorý zhoršuje spaľovanie tukov, vysvetľuje profesor Kahn. Výsledkom je, že pridaním fruktózy do stravy sa v pečeni ukladá viac tuku, čo je zlé pre pečeň a pre metabolizmus celého tela. Podľa profesora Kahna je prekvapujúce, že keď sa zmení cukor v potrave z fruktózy na glukózu, aj keď sú rovnako kalorické, glukóza nemá taký negatívny účinok.
Zradná fruktóza
Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 11/2019. Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.