Čaj je populárnym nápojom už od staroveku. Záznamy o jeho spotrebe pochádzajú z dynastie Šen-nung pred 5 000 rokmi. Rastúci počet štúdií preukázal, že konzumácia čaju je prospešná pre zdravie ľudí vrátane zlepšenia nálady, zníženia rizika kognitívneho poklesu, prevencie kardiovaskulárnych chorôb či nižšieho výskytu rakoviny. Podľa novej štúdie Dr. Leia Fenga z Lekárskej fakulty Yong Loo Lin Národnej singapurskej univerzity má zvyčajné pitie čaju priaznivý vplyv aj na organizáciu mozgu a zvyšuje efektivitu funkčného a štrukturálneho prepojenia. V predchádzajúcich štúdiách sme dokázali, že ľudia, ktorí pijú čaj, majú lepšie vyvinuté kognitívne schopnosti. Výsledky najnovšieho výskumu, ktoré sa týkajú mozgových prepojení, tieto zistenia nepriamo potvrdzujú, uviedol L. Feng. Na štúdii sa zúčastnilo 36 ľudí vo veku 60 a viac rokov, ktorí poskytli informácie o svojom zdraví, životnom štýle a psychologickom blahobyte. Okrem toho museli podstúpiť aj neuropsychologické testy a magnetickú rezonanciu. Vedci napokon zistili, že tí, ktorí konzumovali zelený alebo čierny čaj či čaj oolong najmenej štyrikrát týždenne počas asi 25 rokov, mali lepšie usporiadané mozgové štruktúry. Štúdia naznačuje, že pitie čaju je účinné pri prevencii alebo zmierňovaní kognitívneho poklesu a že by mohlo byť jednoduchou voľbou životného štýlu, ktorý prospieva zdraviu mozgu, zhrnul výsledky L. Feng.
Blahodarný čaj
Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 11/2019. Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.