Tím vedcov Alabamskej univerzity v Birminghame pod vedením Craiga Elmetsa publikoval štúdiu, z ktorej vyplýva, že konzumácia hrozna pomáha chrániť pokožku pred ultrafialovým (UV) žiarením. Predpokladá sa, že za tieto priaznivé účinky zodpovedajú prírodné zložky nachádzajúce sa v hrozne a známe ako polyfenoly. Medzi hlavné polyfenoly hrozna patria flavanoly, zlúčeniny stilbénu a kyselina ellagová. Na štúdii sa zúčastnilo 19 zdravých dobrovoľníkov starších ako 19 rokov s typom pleti Fitzpatrick I-III. Kožná reakcia subjektov na UV svetlo sa merala pred konzumáciou hrozna a po nej počas dvoch týždňov stanovením prahovej dávky UV žiarenia, ktoré vyvolalo viditeľné sčervenanie po 24 hodinách. Výsledkom bolo zvýšenie prirodzenej ochrany pokožky až o 74,8 %, čo podľa Allena Oaka naznačuje, že konzumácia hrozna má systémové prospešné účinky na zdravých dospelých, medzi ktoré patria aj zníženie regulácie prozápalových ciest a oprava poškodenej DNA. Predbežné výsledky ďalej naznačujú, že hrozno môže tiež pomôcť predchádzať rakovine kože, aj keď v tejto oblasti je potrebné pred vyvodením záverov vykonať ďalšie štúdie. Konzumácia hrozna môže pôsobiť ako akýsi jedlý krém na opaľovanie, ale to neznamená, že by sa hrozno malo používať namiesto opaľovacích krémov. Len môže poskytovať ďalšiu vrstvu ochrany, o ktorej sa však chceme dozvedieť viac, uviedol doktor C. Elmets.
Zo stránky SciTechDaily spracovala BP