Vplyv živín na biodiverzitu

3-6-biodiverzitaNeprirodzená rovnováha živín ovplyvňuje rozmanitosť rastlinných i živočíšnych druhov – biodiverzitu. Zistil to prvý globálny celosvetový experiment, ktorý viedol profesor Stan Harpole z Nemeckého centra pre výskum integračnej biodiverzity (iDiv) a lipského Výskumného inštitútu (UFZ). V rámci tohto experimentu vedci otestovali vplyv zvýšeného množstva živín v pôde na trávnaté plochy a pastviny na šiestich kontinentoch. Teórie Charlesa Darwina okrem iného vysvetľujú, ako dokážu spolu druhy spolunažívať, keď potrebujú pre svoj život tie isté zdroje. Na druhej strane sú druhy, ktoré by mali teoreticky medzi sebou súperiť, v skutočnosti však dokážu spolu nažívať, a to vďaka miernym rozdielom v inak rovnakých zdrojoch, ktoré pre svoj život potrebujú. Harpole zistil, že ak sa limity zdrojov zmenia a nastane nadbytok živín, ako sú napríklad fosfor, dusík či draslík, súperenie sa presunie nad zem a zmení sa na boj o slnko. Vedie to potom k tomu, že druhy, ktoré dovtedy ťahali za kratší koniec, sa stanú napokon favoritmi. Tento jav v konečnom dôsledku vedie aj k vzniku konkurencie medzi druhmi. Tá sa skončí jedine vtedy, keď jeden druh bude dominovať celému územiu.

JK

foto Pixabay