Téme vývoja nízkoenergetickej vákuovej sušiarne na sušenie poľnohospodárskych plodín bude venovaná januárová online vedecká kaviareň. Jej hosťom bude odborník v oblasti výrobnej techniky Ľubomír Šooš.
Na sušenie obilnín sa používa veľa viac alebo menej účinných princípov sušenia. Výrobcovia pritom dbajú najmä na efektívnosť sušenia, čo predstavuje minimálne vynaloženú energiu na jeden kilogram odparenej vody a súčasne musia pri sušení zabezpečiť, aby bola zachovaná nutričná hodnota sušených obilnín.
Ľ. Šooš vo svojej prednáške predstaví nový princíp sušenia obilnín. Na rozdiel od sušiarní dostupných na trhu sa výskumníci rozhodli pre vákuový princíp sušenia s využitím rekuperácie tepla. Okrem toho sa v nej zameria aj na analýzu známych technológií sušenia, opis základného princípu tejto inovatívnej technológie, popis vykonaných laboratórnych skúšok a stav výstavby funkčného modelu sušiarne pre budúcu prax.
Podujatie sa uskutoční 27. januára 2022 o 17.00 h. Prednáška sa bude streamovať.
Dr. h. c. prof. Ing. Ľubomír Šooš je dekanom Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a profesorom v odbore výrobná technika, konštrukcia výrobnej techniky a environmentálnej techniky. Orientuje sa na výskum a inovácie predovšetkým konštrukčných uzlov obrábacích strojov, ako aj environmentálnej techniky. Bol riešiteľom viac ako 39 medzinárodných a národných výskumných projektov, publikoval takmer 300 vedeckých článkov, je autorom 62 patentov, priemyselných vzorov a zlepšovacích návrhov. Je viceprezidentom Zväzu automobilového priemyslu SR a Zväzu strojárskeho priemyslu SR. Okrem toho pôsobí v ďalších inštitúciách, napríklad vo Výbore pre vedu, výskum a inovácie pri APZ či v Združení kancelárie pre spoluprácu s priemyslom, kde je predsedom správnej rady.
Text a foto NCP VaT