Podľa výskumníkov z Kentuckej univerzity v americkom Lexingtone je možné zvýšiť pôžitok ľudí z neslanej diéty intervenciou na prispôsobenie chuti. Jednou z hlavných prekážok pri dodržiavaní diéty s nízkym obsahom soli je, že ľuďom nechutí, uviedla profesorka Misook Chungová. Naša pilotná štúdia na pacientoch s vysokým krvným tlakom ukazuje, že je možné zmeniť vnímanie chuti a naučiť sa mať rád jedlo s menším obsahom soli.
Vedci náhodne zaradili 29 osôb s hypertenziou do intervencie alebo bežnej starostlivosti v pomere 2 : 1. Intervenčná skupina absolvovala 16 týždňov vzdelávania a sledovania. Program zahŕňal sledovanie soli pridávanej pri stole, pri varení, nakupovaní potravín a stravovaní v reštauráciách. Účastníci dostali elektronické zariadenie, ktoré zisťuje obsah soli, aby sa mohli vyhýbať potravinám s jej vysokým obsahom. V intervenčnej skupine klesol príjem sodíka o 1 158 mg denne, čo predstavuje 30 % zníženie, zatiaľ čo v kontrolnej skupine sa denný príjem zvýšil o 500 mg. V intervenčnej skupine sa zvýšil pôžitok zo stravy s nízkym obsahom soli, hoci pacienti naďalej uprednostňovali slané jedlá, uviedla M. Chungová. Podľa nej je možné preškoliť chuťové poháriky, aby si obľúbili potraviny s nízkym obsahom sodíka a postupne znižovali množstvo konzumovanej soli.
Zo stránky EurekAlert! spracovala BP