Užitočná energia mora

Nový bezposádkový podhladinový čln s označením Manta je vybavený množstvom moderných technológií a na poháňanie bude využívať energiu mora.

Foto Northrop Grumman

Pojem manta poznajú najmä biológovia venujúci sa morským živočíchom. Manta obrovská alebo aj raja manta (Mobula birostris) patrí medzi paryby z čeľade mantovité. Pohybom tela pripomína let vtákov. Patrí medzi najťažšie paryby, rozpätie plutiev môže mať až sedem metrov a hmotnosť aj dve tony. Fanúšikovia nemeckej automobilky Opel tento názov tiež poznajú, pretože v rokoch 1982 až 1988 sa vyrábal športový automobil Opel Manta. A nedávno sa tento názov objavil ako označenie bezposádkového podhladinového člna, ktorý vyvíja americká spoločnosť Northrop Grumman, známa ako výrobca lietadlových lodí s nukleárnym pohonom. Na vývoji inovatívnej ponorky firma spolupracuje s Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), teda výskumným oddelením americkej armády.
Nová ponorka Manta sa vyznačuje mnohými novými prvkami, no jej presné rozmery zatiaľ neboli zverejnené. Podľa získaných informácií bude mať takmer nekonečný akčný rádius, a to vďaka dvom originálnym systémom dobíjania batérií. Ponorka by napríklad mohla zakotviť na morskom dne na miestach s intenzívnym prúdením vody, pričom voda by poháňala generátor elektrickej energie, ktorý by dobíjal akumulátor. Okrem toho firma Northrop spolupracuje s firmou Seatrec na podhladinovej nabíjacej stanici pre drony so skratkou UUV STATION (uncrewed underwater vehicle station alebo unmanned undersea vehicle). Tá by mala získavať energiu z teplotných rozdielov medzi jednotlivými vrstvami vody v oceáne. Na tieto účely by mal slúžiť tzv. thermal energy pod, čiže kontajner tepelnej energie, vyrábaný firmou Seatrec.
Novú ponorku už otestovali na mori, na hladine aj pod vodou. Testovacie plavby sa konali pri pobreží južnej Kalifornie a počas nich prebiehali podrobné skúšky. Na aké účely má vlastne modernou technológiou preplnená Manta slúžiť? Predovšetkým ako nosič inovatívnych technológií na zistenie rôznych možností: napríklad ako by sa takéto energeticky efektívne prostriedky dali využiť, aké sú ich najvhodnejšie pohonné systémy a ako možno efektívne využívať energiu mora na dopĺňanie akumulátorov.

RM

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 7/2024. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.