Homosexualita zvierat

Biologická komunita dlho akceptovala názor, že homosexualita zvierat je menej bežná ako u ľudí. Tím antropológov a biológov z Kanady, Poľska a USA spolupracujúci s výskumníkmi v Americkom prírodovednom múzeu v New Yorku prostredníctvom metaanalýzy údajov z predchádzajúcich výskumných snáh zistil, že homosexuálne správanie je oveľa bežnejšie, než sa doteraz predpokladalo.

Foto Unsplash/Selvan Tamilmani

Výskumníci preskúmali 65 štúdií o správaní zvierat, väčšinou cicavcov, ako sú slony, veveričky, opice, potkany a medvedíky čistotné. Zistili, že 76 % štúdií uvádzalo pozorovania homosexuálneho správania zvierat, hoci iba 18,5 % z tých, ktorí takéto správanie zaznamenali, zameralo svoj výskum práve naň. Zároveň podotkli, že výskumníci, ktorí sa identifikovali ako LGBTQ+, nemali väčšiu alebo menšiu pravdepodobnosť, že budú študovať túto tému ako iní výskumníci.
Vedci poukazujú na váhavosť v biologickej komunite študovať homosexualitu pri iných druhoch – neochota bola podľa nich spôsobená presvedčením, že takéto správanie je príliš zriedkavé na to, aby si vyžadovalo ďalšie štúdium. Výskum však naznačuje, že homosexualita je v živočíšnej ríši oveľa bežnejšia, ako sa uvádzalo.

Zo stránky Phys.org spracovala BP

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 8/2024. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.