Liek na obnovu zubov

Foto Pexels/cottonbro studio

Telo dospelého človeka obsahuje 206 kostí – zmesí vápnika, minerálov a kolagénu, ktoré tvoria naše biologické lešenie a ak sa zlomia, dokážu sa samy obnoviť. Hoci zuby sú z rovnakých materiálov ako kosti, táto schopnosť hojenia a opätovného rastu im chýba. Japonskí vedci vyvíjajú liek, ktorý sľubuje ich obnovu. Chceme urobiť niečo, čo by pomohlo tým, ktorí trpia stratou alebo absenciou zubov, povedal Katsu Takahashi z výskumného ústavu pri nemocnici Kitano v Osake.
Základom výskumu bola protilátka USAG-1, ktorá inhibuje rast zubov fretiek a myší. V roku 2021 na Kjótskej univerzite objavili monoklonálnu protilátku, ktorá narúša interakciu medzi USAG-1 a molekulami známymi ako kostný morfogenetický proteín. Vedeli sme, že potlačenie USAG-1 prospieva rastu zubov. Nevedeli sme však, či to bude stačiť, informovali autori kjótskej štúdie. Fretky sú difyodontné (mliečny chrup nahradia trvalé zuby) zvieratá s podobnými zubnými vzormi ako ľudia. Ďalšou fázou bude teraz štúdia prebiehajúca v nemocnici Kitano, ktorá sa zameria na 30 mužov vo veku od 30 do 64 rokov – každému z nich bude chýbať aspoň jeden zub. Liek sa bude podávať intravenózne, aby sa preukázala jeho účinnosť a bezpečnosť. Konečným cieľom je mať liek na obnovu zubov do roku 2030.

Zo stránky Popular Mechanics spracovala BP

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 9/2024. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.