Budúcnosť mobility

SlovakiaTech spája každoročne technologických nadšencov, odborníkov, vývojárov, inovátorov a lídrov z celého sveta – tento rok opäť v Košiciach v dňoch 24. a 25. septembra s hlavnou témou Budúcnosť mobility.

Cieľom medzinárodnej odbornej konferencie a inovačno-technologického veľtrhu firiem SlovakiaTech Forum – Expo 2024 je stretnutie slovenských a zahraničných odborníkov v oblasti inovácií, priemyslu a priemyselných technológií, energetiky, dopravy a logistiky, v oblasti životného prostredia a vzdelávania, ako aj prezentácie vedeckého a inovačného potenciálu slovenských technologických firiem. Tento rok bude program venovaný najmä budúcnosti mobility, smart domácnostiam a udržateľným technológiám.

Elektromobilita

Už 6. ročník podujatia otvorí vo východoslovenskej metropole špičkový britský odborník na vývoj elektromobilov Andy Palmer, ktorému hovoria aj krstný otec elektromobility. Už viac ako dve desaťročia je na čele globálneho automobilového priemyslu. Je generálnym riaditeľom Palmer Automotive, bývalým generálnym riaditeľom automobilky Aston Martin a COO spoločnosti Nissan. V súčasnosti pôsobí aj ako predseda predstavenstva slovenského výrobcu batérií InoBat. Svoju prezývku získal A. Palmer vďaka úlohe, ktorú zohral v roku 2010 pri uvádzaní prvého masovo predávaného elektrického vozidla na svete Nissan LEAF.
Prezident SlovakiaTechu Juraj Miškov je presvedčený, že po tom, ako do Košíc zavítala nová automobilka plánujúca výrobu najmodernejších elektromobilov, je najvyšší čas zatraktívniť túto tému ešte viac. Andy Palmer je považovaný za najvplyvnejšieho Brita v globálnom automobilovom priemysle. Neviem si predstaviť lepšieho spíkra na otvorení nášho 6. ročníka, ktorý je zameraný špeciálne na modernú dopravu, prezradil J. Miškov.

Príťažlivé témy

Na podujatí sa počas dvoch dní predstaví na troch pódiách viac ako 120 domácich a zahraničných rečníkov a v sekcii Expo aj niekoľko desiatok vystavovateľov. Minuloročné podujatie navštívilo rekordných 3 000 návštevníkov. Išlo predovšetkým o odborníkov na vedu, technológie a inovácie, zástupcov firiem a štátnych inštitúcií, ale aj študentov stredných a vysokých škôl. Inovácie sú pre Slovensko kľúčové a bez zavedenia nových trendov a technológií do všetkých oblastí našej spoločnosti nemôže byť naša krajina konkurencieschopná v Európe a vo svete, uviedol J. Miškov.
SlovakiaTech 2024 sa v septembri sústredí na predstavenie štyroch základných oblastí. CarTech zahŕňa široké spektrum dopravných tém: od elektrických a autonómnych vozidiel cez prepojené automobily a dátovú transformáciu, bezpečnostné systémy a infraštruktúru pre inteligentnú dopravu až po nové trendy v mobilite a automobilovej doprave. HomeTech prinesie aktuálne trendy v domácnostiach – smart systémy na riadenie energie a využitie umelej inteligencie, prelínanie fyzických a digitálnych svetov, inovácie pre zdravie, pohodu a bezpečnosť s IoT. ClimateTech priblíži návštevníkom technológie obnoviteľných zdrojov energie, inovácie v udržateľnej poľnohospodárskej technike, energetickú efektívnosť a inteligentné siete, inovácie v zachytávaní a skladovaní uhlíka či udržateľné vodné hospodárstvo. DigiTech sa zameria na trendy a výzvy v kybernetickej bezpečnosti, umelú inteligenciu v biznise, FinTech a platformové inžinierstvo, digitálne zručnosti budúcnosti a vzdelávanie, kvantové technológie a ich perspektívu.
K sprievodným podujatiam SlovakiaTech 2024 bude patriť aj výstavná časť, na ktorej sa predstavia rôzne expozície slovenských univerzít: Technickej univerzity v Košiciach, Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Žilinskej univerzity v Žiline či Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Súčasťou budú aj expozície slovenských inovatívnych a technologických firiem, hackathon, program zameraný špeciálne pre stredoškolákov, VIP networking party, novinky v oblasti startupov, workshopy a ďalšie sprievodné aktivity.

Podľa tlačovej správy spracovala R
Foto Matúš Zeťák (Photography)

O podujatí

Organizátorom podujatia je nezisková organizácia SlovakiaTech. Odborným garantom je PhDr. Juraj Miškov, prezident SlovakiaTech Forum – Expo 2024, poradca podpredsedu vlády SR pre Plán obnovy a znalostnú ekonomiku a bývalý minister hospodárstva SR.
Podujatie sa uskutoční v košickom Kulturparku pod záštitou Úradu podpredsedu vlády SR pre Plán obnovy, Ministerstva obrany SR, Ministerstva vnútra SR, Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstva hospodárstva SR, Ministerstva dopravy SR a Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 9/2024. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.