Teória katastrofy

Hosťom septembrovej vedeckej kaviarne CVTI SR bude geológ Ján Madarás z Ústavu vied o Zemi SAV, v. v. i., ktorý porozpráva o vzniku prírodnej hrozby.

Udalosť na Facebooku

Čo všetko sa musí stať, aby došlo ku katastrofe? Aké činitele vstupujú do vzniku skutočne veľkej prírodnej hrozby? Dokážeme zachytiť varovné signály Zeme alebo sme proti prírode úplne bezmocní? Vo vedeckej kaviarni sa bude hovoriť o tom, čo všetko môžeme urobiť, aby sme katastrofám predišli, no dozviete sa aj to, prečo sú prírodné hrozby pre Zem prospešné a ako sa ich prostredníctvom naša planéta revitalizuje.

RNDr. Ján Madarás, PhD., absolvoval štúdium geológie na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, odbor geochémia a ložisková geológia. V súčasnosti pôsobí ako vedúci geologického odboru v Ústave vied o Zemi Slovenskej akadémie vied, v. v. i. Zaoberá sa základným geologickým výskumom Západných Karpát a špecializuje sa na históriu geologického vývoja Slovenska. Aktívne sa venuje aj popularizácii geológie.

Prednáška sa bude zároveň streamovať. Otázky pre prednášajúceho môžete zasielať e-mailom na ncpvat@cvtisr.sk.

Táto prednáška je sprievodným podujatím Európskej noci vedy (ENV) 2024. Hlavný program ENV sa uskutoční 27. septembra 2024 v priestoroch Starej tržnice v Bratislave, ale aj v ďalších štyroch mestách a okolitých lokalitách. Súčasťou festivalu vedy budú prednášky, workshopy, súťaže či zaujímavé prezentácie výnimočných slovenských vedcov. Nebudú chýbať ani sprievodné podujatia, ku ktorým patria vedecké kaviarne pod názvom Veda v CENTRE a vedecké cukrárne. Bližšie informácie nájdete na www.nocvedy.sk a www.vedanadosah.sk.

Text a foto NCP VaT