Záhada v hviezdokopách

Astronómovia nedávno našli záhadné objekty v dvoch guľových hviezdokopách Mliečnej cesty. Oba objavy majú dôležitý vplyv na to, čo vieme a nevieme o neutrónových hviezdach a čiernych dierach.

Hustá guľová hviezdokopa NGC 1851 v súhvezdí Holubica, foto NASA, ESA a G. Piotto (Università degli Studi di Padova); spracovanie Gladys Kober (NASA/Catholic University of America)

Guľové hviezdokopy sú staré husté guľové útvary obsahujúce desaťtisíce až milióny starých hviezd, ktoré sa nachádzajú v okrajových častiach našej Galaxie. V ich vnútri prebiehajú divoké reakcie – zachytávanie, úniky alebo kolízie hviezd. Toto prostredie je aj miestom vzniku zaujímavých objektov, napríklad pulzarov otáčajúcich sa tisíckrát za sekundu alebo neutrónových hviezd a malých čiernych dier vyťahujúcich plyn zo svojich hviezdnych sprievodcov a obkolesených horúcimi žiariacimi diskami.

Presné merania

Nedávno dva tímy nezávisle od seba oznámili, že našli dôkazy prítomnosti zvláštnych objektov v dvoch rôznych guľových hviezdokopách Mliečnej cesty: v NGC 1851 na južnej oblohe v súhvezdí Holubica a v 47 Tucanae, taktiež na južnej oblohe v súhvezdí Tukan, ktorá je druhou najjasnejšou guľovou hviezdokopou na oblohe. Ewan Barr z Inštitútu Maxa Plancka pre rádiovú astronómiu v Nemecku s kolegami preskúmali prvý objekt počas prehliadky guľových hviezdokôp pomocou sústavy rádioteleskopov nazývanej MeerKAT v Juhoafrickej republike. Tím hľadal milisekundové pulzary, spomínané rýchlo rotujúce pulzary, ktoré boli roztočené prenosom hmoty zo sprievodnej hviezdy. Medzi ich objavmi v guľovej hviezdokope NGC 1851 bol pulzar označený PSR J0514−4002E.
Vedci skombinovali 24 pozorovaní z rádioteleskopového systému MeerKAT získaných počas 1,5 roka s archívnymi pozorovaniami z rádioteleskopu Green Bank Telescope v štáte Západná Virgínia v USA, ktoré boli získané o viac než desaťročie skôr. Tieto údaje im potom umožnili spresniť obežnú dobu pulzara PSR J0514−4002E na dráhe okolo neviditeľnej zložky (7,44 dňa) a aj hmotnosť tohto páru hviezd: 3,887 hmotnosti Slnka. Presnosť na tri desatinné miesta je možná vďaka veľmi presným rádiovým signálom z pulzara.

Hmotnostná medzera

Nový rádiový zdroj (štvorec) zaznamenaný v strede 47 Tucanae (červený kruh), graf A. Paduano et al./Astrophysical Journal 2024, 961:54

Keďže astronómovia dobre poznajú vlastnosti pulzarov, ktoré sa vyskytujú hocikde vo vesmíre, vedecký tím odčítal pravdepodobnú hmotnosť pulzara od hmotnosti sústavy a získal tak hranice hmotnosti neviditeľného objektu: 2,09 až 2,71 hmotnosti Slnka. Keď sa astronómovia pozreli pomocou Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu, nenašli nijakú hviezdu sprievodcu a uzavreli to tým, že druhá zložka sústavy musí byť buď neutrónová hviezda, alebo čierna diera.
Uvedený rozsah hmotností sprievodcu je však hraničný – leží presne na pomedzí medzi najväčšími (najhmotnejšími) neutrónovými hviezdami a najmenej hmotnými čiernymi dierami. Doteraz najhmotnejšia neutrónová hviezda (pulzar) mala pod 2,1 hmotnosti Slnka a len zopár z objavených čiernych dier má hmotnosť pod 5 hmotností Slnka. No táto záhadná krajina nikoho medzi týmito telesami by mala byť taktiež naplnená čiernymi dierami, keďže väčšina hviezd, a teda aj ich zvyškov má malé hmotnosti. Vedci nemohli nájsť nič, čo by im pomohlo rozlíšiť, či tento sprievodca normálnej hviezdy je neutrónová hviezda alebo čierna diera.

Pokračovanie článku si môžete prečítať v časopise Quark 10/2024. Ak chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov, prihláste sa. Ak ešte nie ste naším predplatiteľom, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.

RNDr. Zdeněk Komárek