Chladivé cikcakové steny

Vedci navrhli konštrukciu zvislých stien, ktorá dokáže ochladzovať budovu efektívnejšie ako bežné steny. Cikcaky široké len niekoľko centimetrov môžu znížiť priemerné denné teploty stien až o niekoľko stupňov Celzia.

Ilustrácia Q. Cheng et al./Nexus, 2024, DOI: 10.1016/j.ynexs.2024.100028

Budovy v súčasnosti spotrebúvajú približne 40 % celosvetovej energie a sú zodpovedné za viac ako tretinu globálnych emisií oxidu uhličitého, z ktorých veľká časť pochádza z klimatizácie. Vedci preto hľadajú konštrukcie, ktoré by dokázali presmerovať slnečnú energiu. Väčšina návrhov radiačného chladenia zahŕňa strechy, ktoré prijímajú a následne vyžarujú slnečnú energiu v infračervených vlnových dĺžkach. Vertikálne steny sú na ochladzovanie zložitejšie, vysvetľuje materiálový vedec Yuan Yang z Kolumbijskej univerzity. Je to preto, že nie sú len otočené do priestoru, ale zároveň absorbujú teplo zo zeme. Účinný návrh radiačného chladenia musí zohľadňovať oba efekty.
Yangov tím predpokladal, že zvlnením vertikálneho povrchu a pokrytím jednotlivých plôch rôznymi reflexnými a emisnými materiálmi by stena mohla absorbovať menej tepla ako bežná rovná stena. Cikcaková stena dosiahla pri simuláciách priemerný rozdiel v teplote približne 2,3 °C v porovnaní s bežnou stenou, pričom tento rozdiel sa počas najhorúcejšej časti dňa zvýšil na 3,1 °C.

Zo stránky ScienceNews spracovala BP

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 10/2024. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.