Obleky pre Mars

Výskumníci identifikovali špecifické materiály, ktoré účinne blokujú škodlivé vesmírne žiarenie na Marse. Tieto materiály by mohli slúžiť na výrobu ochranných habitatov a skafandrov pre dlhodobé misie na Marse. Keďže na Marse chýbajú hustá atmosféra a magnetické pole Zeme, astronauti skúmajúci túto planétu by mohli byť vystavení nebezpečným úrovniam žiarenia.

Ilustrácia NASA

Výskumníci testovali pomocou počítačového modelovania rôzne štandardné a nové materiály, aby zistili, ktoré z nich najlepšie chránia pred kozmickým žiarením. Zistili, že dobre fungujú zložené materiály, ako sú niektoré plasty, guma a syntetické vlákna. Marťanská pôda (regolit) bola tiež do určitej miery účinná a mohla by sa použiť ako ďalšia ochranná vrstva. Okrem toho preukázali, že bežný hliník by mohol byť užitočný aj v kombinácii s inými materiálmi s nízkym atómovým číslom.
Tento prelomový objav zvyšuje bezpečnosť astronautov a vďaka nemu sú dlhodobé misie na Mars reálnejšie, potvrdzuje Dimitra Atri z Centra pre astrofyziku a vesmírnu vedu a vedúci skupiny pre výskum Marsu na Newyorskej univerzite v Abú Zabí. Podporuje budúcnosť ľudského vesmírneho výskumu a potenciálne založenie ľudských základní na Marse vrátane projektu Spojených arabských emirátov Mars 2117 a jeho cieľa založiť do roku 2117 mesto na Marse.

Zo stránky EurekAlert! spracovala BP

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 10/2024. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.