Nie je nič ako nič

Vo vesmíre, vysoko nad hlavami, nie je nič, je tam vákuum. Keď sa niekoho opýtate, čo je za hranicou vesmíru, povie vám, že tam tiež nič nie je. Tieto dve nič sú rozdielne.

Foto NASA, ESA, CSA, Brant Robertson (UC Santa Cruz), Ben Johnson (CfA), Sandro Tacchella (Cambridge), Marcia Rieke (University of Arizona), Daniel Eisenstein (CfA), Alyssa Pagan (STScI)

To prvé, nad našimi hlavami, v skutočnosti ani nie je naozajstné nič. Vo vesmírnom vákuu sú neustále zatúlané častice, napríklad jadrá vodíka letiace z nejakej hviezdy. Ďalej sú tam neutrína, ťažko polapiteľné častice, a množstvo fotónov, ktoré letia z ďalekých galaxií alebo ide o pozostatky veľkého tresku. Keď toto všetko vyhodíte, aj tak vám nezostane skutočné nič. Vákuum je totiž plné kvantových fluktuácií, vznikajúcich a takmer okamžite zanikajúcich častíc, ktoré vplývajú na zbytok hmoty. Predstavme si, že by sme ich dokázali vypnúť. Bolo by potom takéto nič rovnaké ako nič za hranicou vesmíru? Nie.
Takéto nič v našom vesmíre by bolo ako bankový účet, na ktorom nemáte nijaké peniaze. Nič mimo vesmíru je ako nemať žiaden účet. Nielenže tam nič nie je, ale ani tam nič byť nemôže. Alebo matematicky: dokonalé vákuum v našom priestore je prázdna množina, nič mimo vesmíru nie je žiadna množina. Nič mimo nášho vesmíru je nenaplniteľné nič, nie sú tam častice, ani kvantové bublanie a ani nič iné. Naše nič je síce prázdno, ale s potenciálom byť naplnené.

Samuel Kováčik
Fakulta matematiky, fyziky a informatiky
Univerzita Komenského v Bratislave
Viac podobných článkov nájdete na stránke vedator.space. Vedátora môžete sledovať aj prostredníctvom bezplatnej mobilnej aplikácie.

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 10/2024. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.