Slnečná energia pod morom

V rámci projektu SunCable by mala elektrická energia z obrovskej fotovoltickej farmy v Austrálii zásobovať 4 300 km vzdialený mestský štát Singapur.

Foto Pixabay

Masívna elektrifikácia, ktorá umožnila prístup k elektrickej energii aj domácnostiam, sa začala po skončení prvej svetovej vojny. Nebolo to však jednoduché, pretože elektrika sa rozvádza drôtmi, čo je veľmi nákladné. Najhoršie sú na tom hornaté oblasti s hustými lesmi. Na Slovensku bola poslednou elektrifikovanou obcou dedinka Zlatá Baňa v okrese Prešov, na sieť ju pripojili až v septembri 1961.
Zatiaľ čo vo väčších mestách sa konečné rozvody nachádzajú pod zemou, prívody k jednotlivým domom na dedinách sú vedené vzduchom. Vzdušné vedenia, ktoré na vysokých stožiaroch vedú krížom-krážom ponad našu krajinu, slúžia na prenos elektrickej energie – pod vysokým napätím – z elektrární do rozvodní a z nich pod postupne nižším napätím ku koncovým používateľom. Kým pri prenose elektrickej energie na veľké vzdialenosti po zemskom povrchu sa používajú najmä vzdušné vedenia, cez vodné plochy, najmä morské zálivy, zátoky a veľké jazerá, sa prenos energie presúva na dno.
Káble uložené na dne morí merajúce tisícky kilometrov doslova obopínajú celé kontinenty. Možno ich rozdeliť do dvoch základných skupín – komunikačné, bez ktorých by mnohé časti sveta nemali napríklad internet, a vysokonapäťové na prenos elektrickej energie napríklad na miesta bez elektrární. Z Austrálie prišla nedávno správa o projekte výstavby vysokonapäťového kábla, či skôr o jeho ukladaní na morské dno. Kábel má spojiť Austráliu so Singapurom. Projekt, ktorý nedávno dostal súhlas na realizáciu, stavia na skutočnosti, že Austrália disponuje výkonnými fotovoltickými elektrárňami, zatiaľ čo dynamicky rastúci Singapur potrebuje čoraz viac elektrickej energie.
Projekt má oficiálny názov Australia-Asia Power Link, je však známy aj ako SunCable (slnečný kábel). V Austrálii vyrobená elektrická energia by mala cestovať viac než 4 300 kilometrov do mestského štátu Singapur. Ak sa projekt zrealizuje, slnečný kábel sa stane najdlhším podmorským káblom na svete. Zdrojom elektrickej energie pre tento projekt má byť obrovská fotovoltická farma, ktorá má byť vybudovaná na území Severného teritória a svojím výkonom má byť najväčšia na svete. Objavili sa správy, že SunCable bude mať prenosovú kapacitu spočiatku 10, neskôr až 20 GW.

RM

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 10/2024. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.