Ženské strašidlá

O tom, čo všetko sa ukrýva pod strašidelnými maskami ženských postáv v klasických príbehoch, porozpráva v októbrovej vedeckej kaviarni CVTI SR Marcela Andoková z Filozofickej fakulty UK v Bratislave.

Udalosť na Facebooku

Klasická mytológia je plná príbehov žien, ktorých sa svet bál. Nahnevané, ukrivdené a nespokojné ženy boli často zobrazované ako monštrá, potvory či príšery. Za strašidelnou maskou sa však ukrývala obyčajná žena s emóciami a vlastnosťami, pre ktoré sa nenašlo porozumenie. A tak je obraz Medúzy, pôvodne nevinného dievčaťa, ktoré znásilnil boh Poseidón, naveky pokrivený smrtiacim výrazom a hadími vlasmi.

Prednáška prinesie príbehy ženských strašidiel, ktorých mrazivé mýty odhaľujú hlbšie obavy a presvedčenie spoločností, ktoré ich vytvorili. Ukáže, že postavy Fúrie či Harpye v mytológii nemusia byť len zosobnením strachu. V závislosti od toho, ako sa k nim niekto priblíži, môžu ponúknuť múdrosť alebo silu, ktorá nám umožňuje preskúmať úžasný svet za hranicami nášho sveta cez bezpečný závoj fantázie.

Októbrová vedecká kaviareň sa uskutoční vo štvrtok 24. októbra 2024 o 17.00 h v konferenčnej miestnosti Centra vedecko-technických informácií (CVTI) SR. Prednáška sa bude aj streamovať. Otázky pre prednášajúcu môžete zasielať e-mailom na ncpvat@cvtisr.sk do 23. októbra 2024.

Doc. Mgr. et Mgr. Marcela Andoková, MA, PhD., je klasická filologička, vysokoškolská pedagogička na Univerzite Komenského v Bratislave a odborníčka na patristiku. Špecializuje sa na antickú rímsku a patristickú literatúru a filológiu latinského stredoveku. Za Komentáre k Starému zákonu: Žalmy 51 – 75 (2017) získala Cenu Dominika Tatarku (kolektív autorov). V súčasnosti sa venuje príprave popularizácie svojho odboru, podcastovej sérii o bežnom živote starovekých Rimanov a rovnako o menej slávnych ženách, ktoré zmenili svet.

Čo je vedecká kaviareň?

Vedecká kaviareň je podujatie určené širokej verejnosti. Odborníci z oblasti vedy, výskumu a techniky prichádzajú na prednášku hovoriť o tých najzaujímavejších oblastiach svojej práce. V priestore voľnej diskusie sa môžete dozvedieť všetko, čo vás k téme zaujíma. Vedci a odborníci sa v rámci popularizácie vedy snažia pútavo a zrozumiteľne komunikovať najnovšie poznatky z oblasti výskumu. Vedecká kaviareň trvá približne 90 minút (45 minút prednáška vedca a 45 minút diskusia).

Text a foto NCP VaT