Vedci zo Spoločného výskumného centra Európskej únie (JRC) vyvinuli novú a lacnú analyzačnú metódu na meranie štyroch nebezpečných polyaromatických uhľovodíkov (PAH) v konzumnom oleji. PAH je veľká skupina chemických látok, ktoré sa zvyknú dostávať do potravín. Zdrojom tejto kontaminácie je buď životné prostredie, alebo niektoré metódy potravinárskeho spracovania. Niektoré z týchto látok sú pritom klasifikované ako karcinogénne a Európska únia stanovila jasné hraničné hodnoty koncentrácie PAH v potravinách. Nová metóda je založená na vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografii (HPLC), pričom umožňuje jednoduchú a rýchlu prípravu vzoriek. Táto technika je vhodná najmä na meranie nízkych úrovní PAH (dokáže zmerať koncentrácie už 0,13 mikrogramu na kilogram).
Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.