Vďaka moderným technológiám už nie je problém pestovať čerstvé ovocie či zeleninu priamo v mestskom byte alebo v kancelárii. Svojou nemalou troškou do moderného pestovateľského mlyna prišiel aj slovenský študent.
Urobiť pestovanie bezproblémové a prístupné aj pre tých, ktorí nemajú záhradu, skleník či v byte bojujú s malým priestorom, sa rozhodol študent z Fakulty ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Ivan Šodor. Po prieskume trhu zistil, že súčasné dostupné riešenia sa na úkor dizajnu zameriavajú najmä na funkcionalitu. Keďže pri domácom pestovaní rastlín zohráva z pohľadu zákazníka dôležitú úlohu aj skutočnosť, ako zariadenie zapadá do dizajnu interiéru, rozhodol sa I. Šodor zamerať práve na tento aspekt. Spolu s dvoma priateľmi začal pracovať na vývoji zariadenia, ktoré umožňuje vertikálne pestovanie rastlín bez pôdy pomocou vyživovania koreňov cez hmlu, v ktorej sú rozptýlené živiny. Takéto zariadenie sa nazýva GrowBox.
Priestor nie je problém
Projekt vznikol z vlastnej potreby. Chceli sme pestovať chutnú a čerstvú zeleninu priamo v byte v meste po celý rok. Dôvodom bolo, že zelenina predávaná v supermarketoch nebola podľa nás dostatočne kvalitná, vysvetľuje Ivan Šodor. Podľa jeho prieskumu preferuje domácu zeleninu 55 % ľudí, no napriek tomu je až 83 % z nich odkázaných na nakupovanie v supermarkete. Ako najväčšiu prekážku v pestovaní vlastných rastlín ľudia vnímajú nedostatok priestoru na pestovanie. Podľa prognóz bude priestoru na pestovanie ešte menej. Do roku 2050 bude žiť v mestách až 70 % svetovej populácie, pričom sa tam vyprodukuje iba 15 % potravín, argumentuje I. Šodor. A tak začal skúmať možnosti celoročného pestovania. Po prieskume existujúcich riešení sa rozhodol použiť technológiu, ktorú už predtým testovali v NASA. So svojím tímom realizovali laboratórny výskum na univerzite a v priebehu dvoch mesiacov zostavili a otestovali prvý prototyp.
Aby sa dali pestovať rastliny priamo doma a bez námahy, používa GrowBox technológiu, ktorá dodáva živiny ku koreňom vo forme hmly. Tá sa ultrazvukom vytvára zo živného roztoku a slúži na prenos živín ku koreňom. Hmla dokonale pokryje celú plochu koreňov, čím zabezpečí maximálne vstrebávanie živín. Korene voľne visia do izolovaného priestoru, v ktorom sa nachádza vzduch a hmla. Dostatok vzduchu prirodzene urýchľuje rast. Úsporné LED osvetlenie umiestnené nad rastlinami im zasa zabezpečuje dostatok svetla. Vďaka použitej technológii sú rastliny o 30 % väčšie ako tie, čo sa dopestujú v pôde, dosahujú trikrát rýchlejší rast, pričom sa vďaka dômyselnému systému ušetrí až 98 % vody. Dobrou správou pre obyvateľov mestských bytov je, že pestovanie si vyžaduje iba 10 % plochy v porovnaní s pestovaním v pôde. Ako bonus sa dá považovať to, že pestovanie v interiéri vylučuje vplyv škodcov, nepriaznivé počasie a sezónnosť. Úžasnou výhodou pestovania v zariadení GrowBox je, že takéto pestovanie zvládnu aj tí, ktorí s tým nemajú skúsenosti. Do GrowBoxu sme zakomponovali mikroprocesor. Ten umožní plne automatizované pestovanie – používateľ iba vloží semienka rastliny a zariadenie zapojí do elektrickej siete, upokojuje I. Šodor pestovateľské antitalenty. Ešte aj čakanie na úrodu sa skráti – tá sa totiž objaví oveľa skôr ako pri bežnom pestovaní v pôde. Navyše – vďaka dizajnu kocky je možné GrowBox uložiť kamkoľvek, čím sa oživí interiér.
Náročné testovanie
Prvú pozitívnu spätnú väzbu na projekt znamenal úspech v súťaži Slovak University Startup Cup v roku 2016, v ktorej GrowBox získal ocenenie v kategórii Životné prostredie a zelené technológie. V priebehu šiestich mesiacov od tohto víťazstva sa tímu I. Šodora podarilo získať aj prvého zákazníka. Medzičasom tím uspel v ďalšej súťaži inovatívnych nápadov, ktorú organizuje Startup centrum Technickej univerzity v Košiciach. GrowBox je naďalej vo vývine, momentálne je tím schopný ponúknuť vysokú mieru škálovateľnosti produktu, keďže ho doslova prispôsobujú na mieru podľa potrieb konkrétneho zákazníka. Testovanie však spomaľujú biologické faktory, keďže každá zmena, hoci aj malá, sa musí prejaviť v praxi, čo znamená, že treba vypestovať rastlinu v nových podmienkach. Testovať sa pritom musia aj úplné detaily, ako napríklad dodávanie živín koreňom o niekoľko sekúnd dlhšie a podobne. Tento koncept do budúcnosti vzhľadom na časovú náročnosť mladí inovátori nevnímajú ako udržateľný, aktuálne im však pomáha zistiť, čo v praxi funguje najlepšie.
R
Foto archív L. Š.
Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.