Akvakultúra nasýti ľudstvo

Morská rybia farma s rozlohou Michiganského jazera môže zásobovať rybami celé ľudstvo.

S rastúcim počtom obyvateľov sveta sa ľudstvo čoraz vo väčšej miere obracia na more ako na zdroj svojej obživy. Podľa údajov Organizácie pre potraviny a poľnohospodárstvo OSN presiahla konzumácia rýb v roku 2016 po prvý raz 20 kilogramov na obyvateľa. Celosvetový export rýb a rybích produktov dosiahol 73,8 milióna ton, čo predstavovalo 148 miliárd dolárov. Ako upozorňujú odborníci i svetové médiá, rastúca spotreba rýb má aj svoje negatíva – ide najmä o to, že intenzívny rybolov vedie už v mnohých oblastiach morí a oceánov k úbytku populácií rýb. Jedným z možných riešení tohto problému je rybné farmárčenie, nazývané akvakultúra. Nejde o novú myšlienku, pretože akvakultúra bola známa už v prehistorickej dobe, keď lovci rýb prišli na to, že celý úlovok nemusia hneď zjesť, ale časť rýb môžu ponechať v ohrádkach vo vode a skonzumovať ich neskôr. O storočia neskôr začali ryby, ale aj kôrovce chovať v zaplavených ryžových políčkach, umelo vytvorených rybníkoch či v ohrádkach v prírodných jazerách a plytkých ústiach riek. V súčasnosti je rybné farmárčenie široko rozvetveným odvetvím, produkujúcim vo veľkom počte napríklad pstruhy, lososy, garnáty, úhory, kapry i ustrice. Potenciál na rast tohto odvetvia je však obmedzený, pretože už sa čoraz ťažšie nachádzajú vhodné priestory na budovanie vodných fariem v chránených zálivoch, ústiach riek a pobrežných vodách. Riešenie ponúkajú vedci z Kalifornskej univerzity v Los Angeles, ktorí navrhli, aby sa vodné farmárčenie presunulo na otvorené more, ďaleko od pobrežia. Analýza svetového oceánu ukázala, že najvhodnejšie podmienky na výstavbu takýchto obrovských vodných fariem majú krajiny v teplých oblastiach, a to napríklad Guinea, Bangladéš, Uruguaj, Indonézia či India. Kalifornskí vedci dokonca tvrdia, že na to, aby sa dostatočným množstvom rýb zásobovalo celé ľudstvo, by stačili morské rybie farmy s takou celkovou rozlohou, akú má Michiganské jazero – to je len 0,025 percenta povrchu svetového oceánu.

RM
Foto NOAA Fisheries

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 12/2017.

Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.