Najnovšia štúdia Anne Kivimäkiovej z Katedry farmakológie Helsinskej univerzity potvrdzuje, že spotreba potravín bohatých na polyfenoly, ktoré sú najmä v bobuľovom ovocí, ale aj v čaji a kakau, má priaznivý vplyv na kardiovaskulárne zdravie. Cieľom štúdie bolo skúmať účinky brusníc a čiernych ríbezlí a štiav z nich na vaskulárne funkcie geneticky hypertenzných potkanov a objasniť, ako brusnica obyčajná (Vaccinium vitis-idaea) ovplyvňuje krvný tlak spontánne hypertenzných a normotenzných potkanov konzumujúcich stravu s vysokým obsahom solí. Chceli sme tiež určiť, či šťava z brusnicových bobúľ môže mať účinky na zápaly nižšej úrovne, jav, ktorý súvisí s hypertenziou a nadmerným príjmom soli, upresnila fínska vedkyňa. Anne Kivimäkiová skúmala počas 8 až 10 týždňov kardiovaskulárne účinky za studena lisovanej brusnicovej šťavy a šťavy z čiernych ríbezlí na geneticky hypertenzných potkanoch. Zriedená brusnicová šťava výrazne znížila vysoký krvný tlak zvierat, zatiaľ čo šťava, ktorá obsahovala viac polyfenolov, zlepšila funkciu krvných ciev na úroveň zdravých ciev. Šťava však nezabránila vekom podmienenému zvýšenému krvnému tlaku. Brusnicová šťava tiež zabránila expresii génov spojených s nižším zápalom v aorte. Účinok iných ovocných štiav bol menej výrazný. Naše experimentálne nálezy si vyžadujú dôkazy z porovnávacích klinických štúdií na zdravých jedincoch s mierne zvýšeným krvným tlakom, uviedla Anne Kivimäkiová a dodala: Brusnice či šťava z nich nie sú náhradou liekov, ale je to dobrý doplnok výživy.
Liečivé brusnice
Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 2/2019. Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.