Vedci z Chalmersovej technickej univerzity vo Švédsku tvrdia, že deti matiek, ktoré pijú počas dojčenia relatívne viac kravského mlieka, sú vystavené zníženému riziku vzniku potravinových alergií. Výsledok je založený na prieskume viac ako 500 stravovacích návykov švédskych žien a prevalencii alergií u ich detí vo veku jedného roku.
Matky, ktoré sa zúčastnili na štúdii, poskytli podrobné informácie o svojich stravovacích návykoch v 34. týždni tehotenstva, jeden mesiac po pôrode a štyri mesiace po pôrode. Vo veku jedného roku boli deti lekársky vyšetrené, pričom sa zisťovali všetky prípady potravinovej alergie, atopického ekzému a astmy.
Zistili sme, že matky zdravých ročných detí konzumovali počas dojčenia viac kravského mlieka ako matky alergických ročných detí. Aj keď je asociácia jasná, netvrdíme, že pitie kravského mlieka by bolo všeobecným liekom na potravinové alergie, uviedla prvá autorka štúdie Mia Stråviková. Podľa profesorky Ann-Sofie Sandbergovej jedným z možných vysvetlení môže byť, že mlieko v strave matky obsahuje látky, ktoré stimulujú zrelosť imunitného systému: V ranom vývoji dieťaťa existuje časové okno, v ktorom je nevyhnutná stimulácia imunitného systému, aby si dieťa získalo toleranciu k rôznym potravinám.
Podľa tzv. hygienickej hypotézy môže včasný kontakt s rôznymi mikroorganizmami fungovať ako naštartovanie imunitného systému dieťaťa. Mechanizmy, prečo má mlieko tento preventívny účinok proti alergiám, sú však stále nejasné, uviedla spoluautorka štúdie Malin Barmanová.
V súčasnosti je úplne bežné, že sa mladé ženy vyhýbajú konzumácii mlieka, čiastočne kvôli prevládajúcim trendom a obavám, z ktorých niektoré súvisia s mýtmi o stravovaní.
Zo stránky ChTH spracovala BP