Európske výskumné centrum JRC analyzovalo trendy v nutričnej kvalite balených potravín a nealkoholických nápojov podľa obsahu cukrov, soli, nasýtených tukov a vlákniny v týchto výrobkoch predávaných v obchodoch po celej Európe. Všetky členské štáty EÚ dávajú svojim občanom odporúčania pre zdravú výživu. Potraviny v obchodoch by mali mať bez ohľadu na ich cenu dobrú celkovú výživovú kvalitu, aby uľahčovali dodržiavanie odporúčaní. JRC hodnotilo, do akej miery je úsilie členských štátov o zlepšenie ponuky zdravších potravín úspešné.
Hoci vo všeobecnosti došlo k miernemu zníženiu obsahu soli, cukrov a nasýtených tukov v balených výrobkoch, množstvo cukrov a soli predávané občanom Európy naďalej vyvoláva obavy. Jediné zlepšenie v prípade cukrov bolo zaznamenané v raňajkových cereáliách a nealkoholických nápojoch, v prípade nasýtených tukov v spracovanom mäse a morských plodoch, sladkých sušienkach a pekárenských výrobkoch, v prípade soli v spracovanom mäse a morských plodoch a spracovanom ovocí a zelenine a v prípade vlákniny v slaných snackoch, raňajkových cereáliách a sladkých sušienkach.
Výrazné rozdiely zostávajú pritom medzi jednotlivými krajinami. Napríklad obsah cukrov v nealkoholických nápojoch sa do určitej miery znížil v troch zo štyroch analyzovaných krajín. No zníženie obsahu soli v spracovanom mäse a morských plodoch sa zaznamenalo len v štyroch krajinách.
Zo stránky EU Science HUB spracovala BP