Pozývame vás do decembrového vianočného špeciálu vedeckej kaviarne, v ktorej budeme diskutovať o jednej z najlákavejších lahôdok, na svete – o čokoláde. Nepochybne patrí medzi základné ingrediencie väčšiny maškŕt aj na vianočnom stole. My sa však na ňu pozrieme trochu inak. Z pohľadu chémie.
Vo štvrtok 14.12.2017 o 17.00 hod. bude našim hosťom uznávaný chemik a zanietený popularizátor chémie a vedy doc. Ing. Peter Szolcsányi, PhD., z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU.
Porozpráva nám všetko, čo ste vždy chceli vedieť o čokoláde (a báli ste sa opýtať), čo je a čo naopak nie je čokoláda (hoci sa tak neraz nazýva). Dozviete sa odkiaľ vlastne kakao pochádza, ako a z čoho sa čokoláda vyrába a vďaka čomu chutí práve tak, ako chutí. Alebo aj o tom, či na ňu môže vzniknúť závislosť a ako čokoláda (ne)súvisí so sexom… to všetko optikou molekúl a ich vzájomných reakcií.
Vedecké kaviarne pod názvom Veda v CENTRE pravidelne raz do mesiaca organizuje pre širokú verejnosť Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) v Bratislave. Ak sa chcete dozvedieť viac, v neformálnej a priateľskej atmosfére pri káve sa môžete do diskusie zapojiť aj Vy. Vedecká kaviareň Veda v CENTRE sa koná v budove CVTI SR na Lamačskej ceste 8/A, na Patrónke. Vstup na podujatie je pre verejnosť voľný.
Viac informácií o podujatí nájdete na stránke www.ncpvat.sk v sekcii Veda v CENTRE.