Pochúťka (nielen) v horúčavách

So zvyšujúcou sa teplotou čoraz väčší počet maškrtníkov obklopuje stánky so zmrzlinou. Ako a kedy prišlo ľudstvo k zmrzline?

Francúzske dámy z lepšej spoločnosti si v roku 1801 pochutnávajú na zmrzline, ilustrácia wikipédia.

Za predchodcami súčasnej zmrzliny sa musíme vybrať do starovekej Ázie. Asi pred 3 000 rokmi si Peržania dávali do misiek sneh, ktorý polievali koncentrovanou hroznovou šťavou. Špeciálnou pochúťkou bola zmes vodného destilátu (hydrolát) z čerstvých lupeňov ruže damascénskej, tzv. ružovej vody, a cestovín, ktorá sa mrazila ľadom zmiešaným so šafranom, ovocím a rôznymi inými príchuťami. Peržania získavali sneh z vrcholkov hôr a uskladňovali ho v špeciálnych podzemných komorách. O niečo neskôr si v Číne pomocou snehu alebo ľadu zmrazovali zmes mlieka a ryže. Číňania časom zistili, že keď do snehu primiešajú liadok (dusičnan draselný), zníži sa tým bod tuhnutia, čím sa dosiahne rýchlejšie zmrznutie pochúťky. Podobný postup používali aj v Egypte, kde dávali schladzovať obľúbené ovocné šťavy. Predchodcovia zmrzliny boli aj v starovekom Grécku. K milovníkom antickej zmrzliny patril Alexander Veľký a Hippokrates. Známy lekár odporúčal zmrzlinu svojim pacientom, pretože oživuje šťavy, upevňuje zdravie a zvyšuje telesnú pohodu. Prirodzene, že pochúťku prevzali aj v expandujúcom Ríme. Miestne obyvateľstvo obľubovalo zmes snehu s kúskami ovocia a medom. O zmrzline v pravom slova zmysle však ešte nemôže byť reč, skôr môžeme hovoriť o improvizovanom sorbete. S prvou výrobou umelej zmrzliny prišli Mongoli. Ich špecialitou boli rôzne nápoje z kozieho, kobylieho, jačieho a ťavieho mlieka. A keďže v tamojšej chladnej klíme nápoje ľahko zamŕzali, cesta k prvej mliečnej zmrzline bola otvorená. Stačilo dať do mliečneho nápoja rôzne príchute. Mongolská zmrzlina sa do Európy dostala vďaka cestovateľovi Marcovi Polovi, ktorý priviezol na konci 13. storočia do vlasti niekoľko receptov na jej výrobu. Jedinou chybou bolo, že v Janove málokedy mrzlo… Významný medzník v histórii zmrzliny prišiel v roku 1550, keď Riman Blasius Villafranca zmiešal soľ s ľadom v rovnakom pomere a zistil, že veci pri tejto zmesi mrznú. Takto sa ochladila samotná vyrobená zmes. Rýchlo sa oprášili recepty dovezené Marcom Polom a šľachta sa mohla za pochúťkou roztrhať. Už o tri roky sa konali pri príležitosti svadby Kataríny Medicejskej s Henrichom II. Francúzskym zmrzlinové hody. Prvý krok k masovému rozšíreniu zmrzliny vykonala Američanka Nancy Johnsonová, ktorá si v roku 1843 nechala patentovať prvý prístroj na výrobu zmrzliny. V roku 1851 si Jacob Fussell z amerického Baltimoru otvoril prvú továreň na výrobu zmrzliny, čím znížil náklady na výrobu zmrzliny a zvýšil jej popularitu.

R