Niekedy dokáže naozaj dobré jedlo spraviť večer nezabudnuteľným. Nová štúdia by mohla pomôcť vysvetliť dôvod.Istá skupina nervových buniek v mozgoch potkanov uchováva informácie o chutiach a miestach s nimi spojených. Bunky sa stávajú aktívne, keď tá správna chuť udrie do jazyka v čase, keď je potkan na určitom mieste. Tieto bunky by mohli zvieratám pomôcť umiestniť miesta s potravou na ich mentálne mapy. Výskumníci potkanom implantovali elektródy do hipokampu, oblasti mozgu, ktorá je výrazne zapojená do formovania spomienok, aj do mapovania. Potkany následne blúdili po výbehu. Keď potkan zablúdil na určité miesto, umožnilo to výskumníkom identifikovať bunky, ktoré sa stávali aktívnymi len na tých konkrétnych miestach. V tom istom čase výskumníci raz za čas dodali jednu zo štyroch chutí (sladkú, slanú, horkú a obyčajnú vodu) cez implantovanú rúročku rovno na jazyk blúdiacich potkanov. Niektoré z aktívnych buniek odpovedali na jednu alebo viac chutí, ale len keď bol potkan na správnom mieste svojho výbehu. Výskumníci zistili, že keď sa potkan pohol ďalej od miesta preferovaného bunkou, bunka už ďalej na chuť neodpovedala. Mentálna mapa najlepších miest na chutnanie niečoho dobrého by sa zišla zvieraťu, ktoré potrebuje nájsť svoju ďalšiu potravu.
Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.