Keď chceme zriediť chuť, napríklad slanej polievky alebo sladkej limonády, pridáme vodu. V encyklopédii sa dozvieme, že voda je číra tekutina bez chuti či vône. A predsa všetci vieme, že voda doma chutí trochu inak ako tá v škole či na chate. Ako je to možné?
Voda nie je len H2O, obsahuje aj ďalšie zlúčeniny, typicky v malom množstve, ktoré sa vyjadruje v jednotkách ppm (počet častíc na milión). Bežne ide o rozpustené tuhé látky – minerály. Štúdia v roku 2013 ukázala, že na chuť majú najväčší vplyv horčík, vápnik, bikarbonát či síran.
Byť citlivý na chuť vody, na to nás pripravila evolúcia. Pachuť totiž môže byť varovným znakom kontaminácie. Experimenty na myšiach ukázali, že práve chuťové bunky citlivé na kyslú chuť sa zapájajú najviac. Vnem je vždy kombináciou toho, čo cítia zmyslové orgány, a toho, ako signál interpretuje mozog. A ten nám občas navodí väčšiu chuť na vodu. Napríklad keď máme ísť spať alebo keď sme dehydratovaní po tréningu. Nič nechutí tak dobre ako pohár vody po dlhom letnom behu.
Chuť vody má ešte jeden zaujímavý aspekt, vysvetlíme si ho na príklade so svetlom. Ak sa dlho pozeráte na silný zdroj svetla a zavriete oči, vidíte na viečkach negatív toho, na čo ste sa pozerali; pokojne si to skúste. Podobne to funguje aj pri chuti. Za bežných okolností sú chuťové poháriky privyknuté na chuť vašich slín. Keď sa napijete vody, absenciu chuťového signálu slín vnímate ako opačný vnem. Napríklad ak sú vaše sliny slané, voda môže chutiť mierne sladko alebo horkasto.
No a aby to nestačilo, na chuť vody má vplyv aj teplota, čím sa zaoberal výskum v roku 1972. Zmena teploty spôsobí rozdielne vnímanie rôznych minerálnych zložiek a tak prídu do popredia iné chute. Možno vás poteší, že vo väčšine prípadov voda chutila najlepšie pri izbovej teplote. Fascinujúce, nie? Toľko vplyvov na chuť niečoho, čo bežne označujeme ako tekutinu bez chuti.
Samuel Kováčik
Fakulta matematiky, fyziky a informatiky
Univerzita Komenského v Bratislave
Viac podobných článkov nájdete na stránke vedator.space. Vedátora môžete sledovať aj prostredníctvom bezplatnej mobilnej aplikácie.