Kávové zrná sú väčšie a bohatšie, keď vtáky a včely spolupracujú pri ochrane a opeľovaní kávovníkov. Podľa biológov je prínos oboch druhov spolu – opeľovanie včelami a kontrola škodcov vtákmi – väčší ako ich individuálny prínos. Doterajšie hodnotenia môžu podceňovať prínosy, ktoré poskytuje poľnohospodárstvu a blahobytu ľudí biodiverzita. Ekosystémové služby sú cennejšie spoločne ako jednotlivo, povedal Taylor Ricketts z Vermontskej univerzity.
Výskumníci z Latinskej Ameriky a USA manipulovali s kávovníkmi na 30 farmách: zabraňovali prístupu vtákom a včelám pomocou veľkých sietí a malých vrecúšok. Testovali štyri scenáre: samostatnú aktivitu vtákov (boj proti škodcom), samostatnú aktivitu včiel (opeľovanie), nijakú aktivitu vtákov a včiel a prirodzené prostredie, kde včely a vtáky mohli voľne opeľovať a konzumovať hmyz, ako je napríklad chrobák Hypothenemus hampei, jeden z najhorších škodcov ovplyvňujúcich produkciu kávy na celom svete.
Ukázalo sa, že kombinovaný vplyv vtákov a včiel na nasadenie, hmotnosť a vyrovnanosť plodov – kľúčové faktory kvality a ceny – bol väčší ako ich individuálny vplyv. Inak klesla priemerná úroda až o štvrtinu.
Zo stránky EurekAlert! spracovala BP