Peľové zrnká majú množstvo tvarov, od trsov pripomínajúcich golfovú loptičku až po pichľavé gombíky. Tento nespočetný vzorkovník by však podľa názoru vedcov mohol spôsobiť jeden jednoduchý fyzikálny trik – fázová separácia. V nej sa totiž zmes prirodzene láme na oddelené časti, ako smotana, ktorá vypláva na povrch mlieka. S postupujúcou tvorbou peľu v kvitnúcej rastline sa na povrchu zrniečka, dovnútra dočasnej bunkovej steny, ukladá materiál zvaný primexín. Je sformovaný zo zmesi materiálov vrátane celulózy a pektínu – zložky, ktorá spôsobuje hustnutie džemu. Primexín postupne hrudkovatie ako zlý výpek, hovorí biofyzička Alison Sweeneyová z Pennsylvánskej univerzity. Primexín je uväznený vnútri dočasnej bunkovej steny, pričom hrudkovanie spôsobuje zakrivenie v bunkovej membráne peľu. Nakoniec dočasná bunková stena zanikne a drevnatý materiál zvaný spóropolenín upevní zakrivený vzor. Výsledný tvar môže byť rozdielny podľa zloženia primexínu. Pomocou počítačovej simulácie procesu vedci zopakovali tvar hrudkovitého, vzorkovaného peľu, ktorý tvorí zhruba 10 percent peľu z katalogizovaných kvitnúcich druhov rastlín. Zvyšných 90 percent má hladký povrch alebo penový vzhľad.
Ak chcete mať prístup aj k exkluzívnemu obsahu pre predplatiteľov alebo si objednať tlačenú verziu časopisu Quark, prihláste sa alebo zaregistrujte.