Voskové povlaky na modro sfarbených plodoch, ako sú čučoriedky, hrozno a niektoré slivky, obsahujú nanoštruktúry, ktoré rozptyľujú modré a ultrafialové svetlo. Vďaka tomu sa tieto plody ľuďom zdajú modré. Vtáky schopné vidieť UV svetlo pravdepodobne vidia takéto chutné občerstvenie ako modré UV.
Modrá farba nie je v prírode bežná. Čučoriedky obsahujú antokyán, farbivo, ktoré by malo každej guľôčke dodať tmavočervenú farbu. Štruktúry vo voskových vonkajších vrstvách plodov však môžu vytvárať vlastné modré farby. Ich napodobenie by mohlo priniesť spôsob, ako dodať plastom alebo make-upu modrý odtieň. Použitie tohto druhu farbiva je skvelé, pretože nefarbí, hovorí fyzička Rox Middletonová z Bristolskej univerzity v Anglicku. Spolu s jej tímom sledovali ovocie pod elektrónovým mikroskopom. Snímky ukázali molekulárne štruktúry, ktoré rozptyľujú modré a UV svetlo. Keď z čučoriedky odstránite vonkajšiu vrstvu vosku, uvidíte, že je úplne tmavá, hovorí R. Middletonová. Tento efekt sa podarilo vytvoriť aj v laboratóriu. Vosk z plodov mahónie cezmínolistej (Mahonia aquifolium) sa stal priehľadným, keď sa rozpustil s chloroformom. Keď opäť vykryštalizoval, vrstva opäť získala modrý odtieň.
Zo stránky ScienceNews spracovala BP