Systém s názvom e-Taste dokáže zistiť chemické látky v potravinách a preniesť informácie do zariadenia, ktoré dodáva ekvivalentné chemikálie na jazyk používateľa. Kombináciou látok dokáže zariadenie napodobniť rôzne chute od koláča až po kávu. Je to krok smerom k ďalšej generácii rozhraní človek-stroj a virtuálnej reality, nazdáva sa materiálový inžinier Yizhen Jia z Ohijskej štátnej univerzity. Systém využíva glukózu pre sladké, kyselinu citrónovú pre kyslé, chlorid sodný pre slané, chlorid horečnatý pre horké a glutaman pre umami. Chemikálie sa pridávajú do gélov v zariadení, kde sa miešajú. Elektromagnetická pumpa dopraví zmes na jazyk pružným kanálikom vloženým do úst.

Na vyhodnotenie e-Taste nechali Y. Jia a jeho kolegovia najprv desať účastníkov rozlišovať medzi piatimi intenzitami kyslosti, ktoré zariadenie vytvára. Potom vytvorili päť komplexných chutí – limonádu, koláč, upražené vajce, rybiu polievku a kávu – na základe chemického zloženia. Šiesti účastníci dosiahli celkovú presnosť takmer 87 %. Niektoré chute ako limonáda a koláč sa identifikovali ľahšie ako iné, napríklad volské oko. Samotná chuť však nestačí. Pravá káva prichádza s vôňami a pocitom kávy, pripomína Y. Jia. Iba priloženie chemikálií na jazyk sa nedá porovnať. Vedci pracujú na začlenení vône pomocou plynových senzorov a strojového učenia. Tím predpokladá využitie v zmyslovej rehabilitácii, napríklad pre ľudí, ktorí stratili chuť v dôsledku kovidu-19.
Zo stránky ScienceNews spracovala BP