Pre vedcov bolo dlho záhadou, prečo náš imunitný systém, tak účinne napádajúci cudzie mikróby, neútočí aj na molekuly v potrave. Kwang Soon Kim z kórejského Ústavu pre základy vedy sa pokúsil vysvetliť túto záhadu vytvorením skupiny myší, ktorá vyrastala výlučne na chemickej potrave. Výsledkom boli pokusné myši bez potravinových antigénov v črevách, teda bez látok, vyvolávajúcich tvorbu protilátok a imunitnú odpoveď organizmu. Myši chované na neprirodzenej potrave tak boli úplne bez ochrany pred infekciami. Pri porovnaní tejto skupiny s myšami živiacimi sa normálnou potravou analýzy ukázali, že myši vyrastajúce na chemickej potrave nemali vo svojom tenkom čreve špeciálny typ buniek pTreg. Vývin väčšiny týchto buniek tenkého čreva štartujú práve spomínané antigény. Keď vedci následne zmenili potravu niektorých myší z normálnej na chemickú, úroveň buniek pTreg v tenkom čreve myší sa za štyri týždne výrazne znížila až takmer o 40 percent. Tento výsledok naznačuje, že tenké črevo ako odozvu na antigény neustále produkuje a nahrádza nové bunky pTreg a pomáha tak nášmu imunitnému systému.
JK
Foto Pixabay