Nový výskum a analýza predchádzajúcich štúdií naznačuje, že konzumácia čokolády najmenej raz týždenne je spojená so znížením rizika ochorenia koronárnych artérií. Nepotvrdilo sa však, že by potenciálny prínos zvýšenej konzumácie čokolády viedol k zníženiu rizika ischemickej choroby srdca. Čokoláda obsahuje živiny, ako sú flavonoidy, metylxantíny, polyfenoly a kyselina stearová, ktoré sú zdravé pre srdce, môžu zmierniť zápal a zvýšiť dobrý cholesterol. V minulosti klinické štúdie ukázali, že čokoláda je prospešná pre krvný tlak či výstelku krvných ciev. Chceli sme zistiť, či ovplyvňuje aj koronárne tepny zásobujúce srdce, alebo nie, uviedol autor záverečnej štúdie Cayakrit Krittanawong z Baylor College of Medicine v texaskom Houstone. Odborníci brali v štúdii do úvahy aj závery podobných výskumov o vplyve čokolády za posledných deväť rokov. Potvrdilo sa, že konzumácia čokolády viac ako raz týždenne bola spojená s 8 % znížením rizika ochorenia koronárnej artérie. Čokoláda sa javí ako sľubná v prevencii koronárnych chorôb, je však potrebný ďalší výskum s cieľom určiť, koľko a aký druh čokolády by sa mohol odporučiť, vyhlásil C. Krittanawong. Aj keď nie je jasné, koľko čokolády je optimálne množstvo, autori štúdie varujú pred prílišným prejedaním sa: Zdá sa, že mierne množstvo čokolády chráni koronárne tepny. Ale je pravdepodobné, že veľké množstvá nie, pretože musíme brať do úvahy kalórie, cukor, mlieko a tuk v komerčne dostupných výrobkoch.
Zo stránky SciNews pripravila BP