Industriálne zelené oázy

Vplyv človeka na krajinu z dôvodu využívania modernej techniky a technológií, ako aj z dôvodu uspokojovania potrieb rastúcej ľudskej populácie je čoraz výraznejší. Dochádza pri tom okrem iného k znižovaniu až strate biologickej rozmanitosti. Ako vyzerá biodiverzita v priemyselných parkoch a ako ju môžeme obnoviť… pokračuj

Chudobnejšie teplé moria

Rybie fosílie v sedimentoch pri Peru naznačujú, že v oceánoch teplejšej Zeme budú prevládať menšie druhy rýb. Otepľovanie v dôsledku klimatickej zmeny vytvorí ekosystémy, v ktorých budú dominovať menšie ryby, najmä pre menšiu dostupnosť kyslíka. Oceánológ Renato Salvatteci a jeho kolegovia skúmali dávne populácie rýb… pokračuj

Hodvábna cesta praveku

Džarakuduk je oblasť v samom srdci rozsiahlej stredoázijskej púšte Kyzylkum. Je bránou do praveku starého 90 miliónov rokov. Bol aj mostom, ktorý spájal prehistorickú Európu s Áziou tajomnou Hodvábnou cestou? Ázijský kontinent je v súčasnosti najčastejšou destináciou medzinárodných paleontologických expedícií. Najväčšia pozornosť je koncentrovaná na… pokračuj

Pokles biodiverzity

Biodiverzita je v súčasnosti často používaný termín, ale znie nám dosť cudzo. Neznamená však nič zložité. Jednoducho ide o rozmanitosť (diverzitu) živých organizmov (bio) alebo rôznorodosť života na Zemi. Keď si však uvedomíme, aká je tá rozmanitosť života nesmierna, pochopíme, že biodiverzita je veľmi široký… pokračuj

Malé oteplenie, veľké dôsledky

V rámci nového experimentu sa ukázalo, že oteplenie Antarktického oceánu len o 1 až 2 °C, by viedlo k obrovským zmenám miestneho morského života. Gail Ashtonová z britského Antarctic Survey a Smithsonian Environmental Research Center priznala, že výsledky experimentu ju šokovali – pri oteplení len… pokračuj

Horúčava robí z lariev vegetariánov

Jednu z najväčších hrozieb pre biodiverzitu predstavujú zmeny klímy. Postupným zvyšovaním globálnej teploty sú najviac postihnuté obojživelníky. Tím vedcov z univerzít v portugalskom Lisabone a švédskej Uppsale študoval, ako vlny horúčav ovplyvňujú voľbu potravy pri troch druhoch žiab, vyskytujúcich sa na Pyrenejskom  polostrove. Obojživelníky sú… pokračuj

Vplyv živín na biodiverzitu

Neprirodzená rovnováha živín ovplyvňuje rozmanitosť rastlinných i živočíšnych druhov – biodiverzitu. Zistil to prvý globálny celosvetový experiment, ktorý viedol profesor Stan Harpole z Nemeckého centra pre výskum integračnej biodiverzity (iDiv) a lipského Výskumného inštitútu (UFZ). V rámci tohto experimentu vedci otestovali vplyv zvýšeného množstva živín v pôde na trávnaté… pokračuj

Ekosystém zóny Clarion-Clipperton

Vedci nedávno odhalili bohatú a rozmanitú biodiverzitu morských tvorov na dne zóny Clarion-Clipperton (CCZ) v subtropickej oblasti severného Tichého oceánu. V tejto zóne s rozlohou asi deväť miliónov štvorcových kilometrov sa nachádzajú hlbokomorské ložiská rudných surovín, najmä polymetalických konkrécií (útvarov, ktoré vznikli zhlukom hmoty do podoby… pokračuj

Kritická strata biodiverzity

Na 58 percentách povrchu Zeme už klesla úroveň biodiverzity pod takzvaný bezpečný limit. Strata biodiverzity teda dosiahla už na viac než polovici zemského povrchu úroveň, keď začína byť otázne, či ekosystémy týchto území vôbec dokážu uživiť miestnu ľudskú populáciu. Tim Newbold z University College London uvádza,… pokračuj