Modrá (nie) je dobrá

Ak sa zamyslíme nad farbami v prírode, modrá sa v nej tak často neobjavuje – modrých zvierat a kvetov je veľmi málo, modré oči sú u ľudí zriedkavé. Prečo je to tak? Svet je farebný a pestrý. Cez farby vnímame všetko okolo nás i samých… pokračuj

Rásť alebo nerásť

Rastliny žijú v prostredí, kde sú často vystavené rôznym stresovým faktorom. Keďže sú nepohyblivé, majú vyvinuté špecifické mechanizmy umožňujúce presne rozpoznať mieru stresu. Následne môžu reagovať týmito mechanizmami tak, aby minimalizovali negatívny dosah stresu na organizmus, mohli sa vyvíjať a rozmnožovať. Stres je súčasťou nášho… pokračuj

Planetárne riešenie

Už roky sa hovorí, že výsadba stromov môže pomôcť zachrániť svet pred globálnym otepľovaním. Táto mantra však bola skôr vyjadrením viery. Teraz sú však už k dispozícii aj údaje o tom, že ak sa vysadia správne druhy stromov v správnych pôdnych typoch po celej planéte,… pokračuj

Nenásytná Adela

Mäsožravé rastliny, ktoré dokážu skonzumovať stavovce, sa považujú skôr za výnimku vyskytujúcu sa len v trópoch. Nedávno sa však mäsožravé chute na stavovce objavili aj pri saracénii purpurovej (Sarracenia purpurea), ktorá žije v miernom pásme v kanadskom prírodnom parku Algonquin. Tejto rastline pojedajúcej hmyz zrazu… pokračuj

Robotická farma

Startup Iron Ox začal v Kalifornii prvý raz ponúkať potraviny a bylinky, ktoré sú vypestované na jeho skleníkovej farme obsluhovanej výhradne robotmi. Ide o prvú takto vysoko robotizovanú farmu v krajine. Iron Ox používa hydroponický systém nazývaný aj kultúra hlbokej vody – rastliny usadené v… pokračuj

Zdravé zrnko

Jačmeň je nenáročná obilnina známa už tisícky rokov. Okrem liečivých účinkov sa dá všestranne využiť v kuchyni a najvýznamnejšiu úlohu zohráva v procese výroby piva a whisky. Archeologické dôkazy o prvom výskyte jačmeňa pochádzajú z obdobia približne 8 500 rokov pred n. l. od Tiberiadskeho… pokračuj

Malé semienko s obrovskou silou

Mak poznali ľudia už v predhistorických dobách nielen ako liek, ale aj ako opojný prostriedok pri mystériách a pitkách. Najstaršie nálezy sú zo 6. tisícročia pred n. l. z oblasti Stredomoria. Dôkazy o využívaní maku ako sedatíva pri bolestivých stavoch a na liečbu kožných defektov… pokračuj

Odstrašujúce tŕne

V porovnaní s hladkými tŕňmi sa ostnaté tŕne niektorých kaktusov ľahko zabodnú, no ťažko sa vyberajú. Pravdepodobne ide o prejav rôznych ekologických potrieb rastlín, hovorí Philip Anderson, evolučný biomechanik na Illinoiskej univerzite v Urbana-Champaign. Jeho tím testoval silu pichliačov šiestich rôznych druhov kaktusov tak, že… pokračuj

Kanabinoidná pečeňovka

Chemická zlúčenina zvaná PET (perrottetinene) nájdená v pečeňovke (výtrusnej rastline patriacej medzi machorasty) by mohla poskytnúť úľavu od bolesti a zápalu podobne ako THC (tetrahydrocannabinol) vyskytujúci sa v marihuane, ale bez omamných účinkov. PET a THC – substancia meniaca vnímanie – majú totiž podobnú molekulárnu… pokračuj

Primát chleba a piva

Obilniny ľudia spracúvali odpradávna. Piekli z nich chlieb a varili pivo už tisíce rokov pred vznikom plne rozvinutej produkcie potravín. Nové archeologické vykopávky v severovýchodnom Jordánsku a v severnom Izraeli posúvajú výrazne hlbšie do minulosti počiatky využívania dvoch hlavných potravín. Chlieb a pivo sú doteraz tradičnými položkami jedálneho lístka takmer… pokračuj