Teplý južný pól

Južný pól sa za posledných 30 rokov oteplil o viac ako trojnásobok globálneho priemeru. Vyplýva to z výskumu, ktorý viedol profesor meteorológie Ohijskej univerzity Ryan Fogt. Môže sa zdať, že južný pól je izolovaný od toho, čo sa deje vo zvyšku sveta. Lenže zrazu tu… pokračuj

Po oceáne už aj rieky

Priemerná teplota oceánu bola v roku 2019 o 0,075 stupňa vyššia, ako bol priemer z rokov 1981 – 2010. Podľa vedcov tak svetové oceány dosiahli v roku 2019 rekordnú teplotu. Globálne otepľovanie má však vplyv nielen na oceány a moria. Vedci zo Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu… pokračuj

Viac zrážok, menej vody?

Štúdia vypracovaná tímom vedeným Justinom Mankinom z Kolumbijskej univerzity v New Yorku vyvracia dlhodobo tradované názory na to, ako zmeny podnebia pôsobia a budú pôsobiť na prijímanie a vydávanie vody vegetáciou. Vedci si totiž položili otázku: Do akej miery zmení vplyv oxidu uhličitého a otepľovania… pokračuj

Planetárne riešenie

Už roky sa hovorí, že výsadba stromov môže pomôcť zachrániť svet pred globálnym otepľovaním. Táto mantra však bola skôr vyjadrením viery. Teraz sú však už k dispozícii aj údaje o tom, že ak sa vysadia správne druhy stromov v správnych pôdnych typoch po celej planéte,… pokračuj

Jedna horúčava, odlišné následky

V posledných rokoch ovplyvnili vlny horúčav aj krajiny s tradične chladným podnebím. Socioekonomický dosah horúčav však môže byť pre  rôzne krajiny odlišný. Závisieť to bude od toho, do akej  miery sú vystavené tomuto typu rizika a ako sú schopné prispôsobiť sa klimatickej zmene. V článku vydanom… pokračuj

Bez zimných radovánok?

Jazerá po celej zemeguli, ktoré kedysi pevne zamŕzali, sa topia rýchlejšie než kedykoľvek predtým, dokonca v niektorých prípadoch nezamŕzajú vôbec, čím menia dlhoročné spôsoby života ľudí a narúšajú ekosystémy jazier. Výskumníci navštívili 513 jazier na severnej pologuli, aby posúdili, ako sa zmenili vzory mrznutia a… pokračuj

Aby Slnko neotepľovalo

Vedci z Harvardovej a Yalovej univerzity navrhujú zatieniť Slnko, aby zredukovali globálne otepľovanie. Priebeh počasia na našom území v letných i jesenných mesiacoch by sme mohli považovať za akúsi názornú ukážku toho, že globálne otepľovanie sa dotýka aj takého malého územia, akým je naše Slovensko.… pokračuj

Pivo v ohrození?

Jačmenný slad – kľúčová ingrediencia v pive – je obzvlášť citlivý na vyššie teploty a sucho, ktoré by mali vďaka klimatickým zmenám rásť. A dôsledok? V porovnaní s priemernou úrodou od roku 1981 do 2010 by celosvetová úroda jačmeňa mohla do roku 2099 následkom extrémnejších… pokračuj

Pažravejší hmyz

S narastajúcimi teplotami a otepľovaním podnebia budú hladné húsenice ešte hladnejšie a ich výskyt bude hojnejší, takže straty plodín spôsobené škodcami môžu narastať. Tvrdí to Curtis Deutsch z Washingtonskej univerzity v Seattle, podľa ktorého bude hmyz čoraz viac ujedať z nášho taniera. Keďže teplota nabudzuje… pokračuj

Prežijú otepľovanie?

Podľa medzinárodného tímu vedcov je vzťah medzi koralmi a mikroriasami, ktorý im dovoľuje stavať útesy, podstatne starší a rôznorodejší, ako sa doteraz predpokladalo. Mikroriasy (Zooxanthellae) žijú v bunkách koralov. Získavajú energiu zo slnka a stavajú masívne útesové formácie, od ktorých závisia nespočetné morské organizmy. Výskum… pokračuj