Nebezpečná, ale užitočná

S kyselinou sírovou väčšina ľudí nikdy neprišla do styku. To je dobre, pretože ide o mimoriadne nebezpečnú látku. S istotou však môžeme tvrdiť, že u nás neexistuje nik, kto by každodenne neprichádzal do styku s produktmi, ktorých výroba bezpodmienečne závisí práve od tejto kyseliny. S… pokračuj

Zemiaky bez dusíka

Moderné zemiaky vyžadujú veľa dusíka vo forme hnojív, ktoré sú finančne nákladné a môžu škodiť životnému prostrediu. Vedci zistili, že ten istý genetický mechanizmus, ktorý zemiakom určuje, kedy majú vyrastať kvety a hľuzy, zároveň rozhoduje o hospodárení rastliny s dusíkom. Zistenia by mohli viesť k… pokračuj

Probiotiká pre rastliny

Keď sa spýtate ktoréhokoľvek milovníka rastlín na výborné hnojivo, často odpovie: Droždie. Droždie obsahuje mikroorganizmy (kvasinky), ktoré pozitívne vplývajú na rast a úrodu. Keď si však chceme vedecky vysvetliť, prečo je to tak, musíme sa pozrieť na pôdu a jej zloženie. Špecifická oblasť pôdy, odborne… pokračuj

Odolnejšie rastliny

Vedci z Nottinghamskej univerzity zistili, ako uclacyaníny z rodiny modrých meďnatých proteínov v koreňoch rastlín riadia príjem minerálov a vody, čo je objav, ktorý by mohol zlepšiť toleranciu poľnohospodárskych plodín ku klimatickým zmenám a znížiť potrebu chemických hnojív. Uclacyaníny sú životne dôležité pri vytváraní Casparianovho… pokračuj

Lacnejšie hnojivá

Ako kľúčová súčasť hnojív je amoniak jednou z najdôležitejších chemikálií na svete. Viac ako storočie sa amoniak priemyselne syntetizuje pomocou Haberovho-Boschovho (H-B) procesu. Táto forma priamej katalyzovanej syntézy si však vyžaduje vysoké teploty a tlaky, čo je náročné predovšetkým na spotrebu. Vedci z Tokijskej univerzity… pokračuj