Zmeny skupenstva v kuchyni

V predchádzajúcom článku našej série sme si ukazovali, ako pripraviť delikátny lávový koláč: potrebné je vystriehnuť moment, keď ešte stred koláča neprejde z tekutého do tuhého skupenstva. Pozrime sa teraz na skupenstvá látok podrobnejšie. Vo fyzike rozlišujeme tri základné skupenstvá hmoty: tuhé, kvapalné a plynné.… pokračuj

Láva podomácky

V predchádzajúcich článkoch našej série sme sa venovali problematike tepla a jeho prenosu. Ukázali sme si, že prenos tepla vieme popísať difúznou rovnicou, v ktorej vystupuje difúzny koeficient D. Ten popisuje samotný materiál, ktorým sa teplo šíri. V tomto príspevku využijeme doteraz nazbierané vedomosti na… pokračuj

A pečieme do hneda

V predchádzajúcom článku série Veda v kuchyni sme sa detailnejšie pozreli na to, ako čo i len malá zmena teploty môže viesť k radikálne odlišným výsledkom pri varení. Ukázali sme si to na príklade vareného vajíčka. V tomto článku si priblížime vplyv teploty na výslednú… pokračuj

Teplo, teplejšie, najteplejšie

V predchádzajúcich článkoch našej série sme si objasnili, čo sú kyseliny a aké majú využitie v kuchyni. V nasledujúcich článkoch sa podrobnejšie pozrieme na aplikáciu tepla pri varení. Pod pojmom varenie rozumieme postup úpravy potravín teplom. Tie prejdú postupným zvyšovaním teploty z neuvareného do uvareného… pokračuj

Kyseliny v kuchyni

V predchádzajúcom článku našej série sme si povedali o tom, čo sú kyseliny a čím sú charakteristické. Taktiež sme uviedli niektoré kuchynské kyseliny, s ktorými sa bežne stretávame, a poskytli sme návod na výrobu jednoduchého pH indikátora. V tomto článku sa bližšie pozrieme na využitie… pokračuj

Kyseliny a zásady

V prvom článku našej série sme nahliadli do sveta molekúl. Ukázali sme si, ako počítame veľké množstvá molekúl, a poukázali sme na ich rozdielnu hmotnosť. S nadobudnutými vedomosťami sa pusťme do problematiky chemických reakcií a pH. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o… pokračuj

Molekulárna kuchyňa

Myslím si, že smutná reflexia našej civilizácie je to, že aj keď vieme merať teplotu v atmosfére Venuše, tak nevieme, čo sa odohráva vnútri našich suflé. Tak znie citát od fyzika Nicholasa Kurtiho hovoriaci o tom, že je veľmi zaujímavé skúmať aj procesy, ktoré sa… pokračuj

Pátranie po zdrojoch

Vo vesmíre sa odohráva množstvo prírodných procesov, ktoré majú za následok emisiu gama žiarenia dosahujúceho energiu 100 kiloelektrónvoltov a vyššiu. Zemská atmosféra nás jednak chráni pred týmto vysokoenergetickým žiarením, no na druhej strane nám bráni v jeho priamom detegovaní na povrchu Zeme. V našom predchádzajúcom… pokračuj

Mobilný detektor

Má každý z nás pri sebe niečo, čo denne využíva a pritom nevie, že to môže slúžiť ako vedecký prístroj? Ukazuje sa, že áno. V astronómii, astrofyzike a predovšetkým v astročasticovej fyzike vedci často zápasia s problémom nedostatočne veľkých detekčných plôch, či už z logistických… pokračuj

Vysokoenergetické žiarenie

Gama žiarenie je elektromagnetické žiarenie s extrémne krátkymi vlnovými dĺžkami, vysokými frekvenciami a veľkou energiou. Je emitované pri špeciálnych typoch interakcií a v okolí exotických vesmírnych zdrojov. Detekcia tohto žiarenia vedcom otvára nové výhľady na vesmír. Už odpradávna sa ľudský zrak upieral na nočnú oblohu.… pokračuj