Skryté tváre poľnohospodárstva

Industrializácia a globalizácia poľnohospodárstva, pestovanie bioenergetických plodín na výrobu biopalív, ako aj plodín na export výrazne menia svetové poľnohospodárstvo. Ľudia pracujúci v tejto oblasti musia hľadať nové prístupy k hospodáreniu aj kvôli klimatickej zmene. Všeobecný tlak na zvyšovanie produkcie poľnohospodárstva dostáva farmárov v rozvojových krajinách do ťažkej situácie. V rámci… pokračuj

Agrofotovoltika a dve úrody

Pod stožiarmi s fotovoltickými článkami farmári pestujú poľnohospodárske plodiny. Poľnohospodársku pôdu považuje väčšina krajín za jedno zo svojich najväčších bohatstiev. Efektívne využívanie tejto pôdy na pestovanie poľnohospodárskych plodín, zeleniny a niektorých druhov ovocia sa považuje za jeden z hlavných pilierov potravinovej sebestačnosti krajiny. V súvislosti… pokračuj

Záhrada v skrinke

Vďaka moderným technológiám už nie je problém pestovať čerstvé ovocie či zeleninu priamo v mestskom byte alebo v kancelárii. Svojou nemalou troškou do moderného pestovateľského mlyna prišiel aj slovenský študent. Urobiť pestovanie bezproblémové a prístupné aj pre tých, ktorí nemajú záhradu, skleník či v byte… pokračuj

Banány pre oči

Vedeckí pracovníci z Queensland University of Technology (QUT) v Austrálii vyvinuli banány obohatené o provitamín A (provitamín je látka, ktorá sa môže zmeniť na vitamín v živočíšnom tkanive). Cieľom tohto humanitárneho projektu je znížiť očné chyby a úmrtia detí spojených s nedostatkom provitamínu A v… pokračuj

Pestovanie rastlín v kozme

Vďaka novému rozpočtu pre NASA, ktorý na tento rok schválil vesmírnej agentúre 19,5 miliardy amerických dolárov, sú lety na Mars s posádkou bližšie než kedykoľvek predtým. Verejné aj súkromné korporácie sa v súčasnosti intenzívne pripravujú na návrat na Mesiac, ako aj na prvé kroky na… pokračuj

Krehké európske obilniny

Tvrdnutie obilnín je biofyziologický proces, pri ktorom získavajú oziminy odolnosť proti nízkym teplotám, aby mohli prežiť mrazy počas zimného spánku. Nová štúdia Spoločného výskumného centra Európskej únie (JRC) však ukázala relatívne slabú odolnosť väčšiny plodín Európskej únie s výnimkou častí Fínska, Švédska a pobaltských štátov. Problémom je,… pokračuj

Rastliny a globálne otepľovanie

Rastliny si zrejme lepšie zvyknú na globálny rast teplôt, než sa doteraz predpokladalo. Profesor Peter Reich z Minnesotskej univerzity uvádza, že sa zveličuje rozsah, ktorým dýchanie rastlín prispieva ku globálnemu otepľovaniu. Rastliny absorbujú oxid uhličitý prostredníctvom fotosyntézy a uvoľňujú ho, keď spaľujú cukor pri výrobe energie. Každý… pokračuj