Ako na úzkosť

Hosťom februárovej Vedy v CENTRE bude Daniela Ježová z Ústavu experimentálnej endokrinológie Biomedicínskeho centra SAV, ktorá porozpráva o úzkosti a o tom, prečo vzniká, aký má vplyv na naše zdravie, ale aj o významnom výskume v oblasti úzkosti a depresie. Primeraná úzkosť nie je príznak… pokračuj

Naštartujme metabolizmus

O nadváhe, obezite a poruchách metabolizmu, ktoré ohrozujú zdravie našej spoločnosti, bude hovoriť v januárovej Vede v CENTRE vo štvrtok 26. januára 2023 o 17.00 h v CVTI SR Jozef Ukropec z Biomedicínskeho centra SAV, v. v. i., v Bratislave. Nadmerný príjem potravy, nedostatok pohybu,… pokračuj

MEDicína

Jednou z potravín, ktoré hojne používame v našej kuchyni, je vzácny produkt včiel – med. Môže pomáhať napríklad pri hojení rán, popálenín, ale aj v liečbe bakteriálnych a vírusových infekcií. Jeho jedinečné zloženie má totiž liečivé účinky. Aký je rozdiel medzi medom z mesta a… pokračuj

Cesta k liečbe migrény

O príčinách vzniku a priebehu migrény, jednej z najčastejších príčin bolesti hlavy, ako aj o jej rôznych prejavoch, porozpráva v novembrovej Vede v CENTRE vo štvrtok 24. novembra o 17.00 h v CVTI SR Peter Valkovič z Lekárskej fakulty UK v Bratislave. Migréna je komplexné… pokračuj

Psychologické laboratórium virtuálnej reality

V rámci tohtoročného Týždňa vedy a techniky na Slovensku, ktorý sa uskutoční v dňoch 7. až 13. novembra, môžete zažiť interaktívnu prednášku Psychologické laboratórium virtuálnej reality. Podujatie Utorok s virtuálnou realitou bude jednou z hlavných akcií Týždňa vedy a techniky na Slovensku. Podujatie bude rozdelené… pokračuj

Monitoring sucha

Čo spôsobuje sucho? Ako prebieha monitoring, vďaka ktorému vieme včas zareagovať a minimalizovať jeho prípadné škody a negatívne vplyvy? Tejto téme bude venovaná októbrová Veda v CENTRE, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 27. októbra 2022 o 17.00 h v Univerzitnej knižnici v Bratislave na Ventúrskej… pokračuj

Vzduch dnes a o sto rokov

Septembrová vedecká kaviareň bude venovaná kvalite ovzdušia na Slovensku a vo svete. Dozviete sa o emisiách a ich rozptyle a prenose na krátke aj dlhé vzdialenosti. Diskutovať sa bude aj o monitorovaní a modelovaní kvality ovzdušia a zistíte, ako sa také meranie realizuje. Vo štvrtok… pokračuj

Slnko, ozón a naša pokožka

Vieme, že slnečné žiarenie má veľký vplyv na ľudské zdravie. Ako však ovplyvňuje náš bežný život skutočnosť, že od polovice 80. rokov žijeme v podmienkach s poškodenou ozónovou vrstvou Zeme? Aký je rozdiel medzi tzv. zlým a dobrým ozónom v atmosfére? Čo nám hrozí pri… pokračuj

Oxidačný stres

Komplexný pohľad na oxidačný stres prinesie vo svojej prednáške v júnovej Vede v CENTRE v CVTI SR Jana Radošinská. Mnoho ľudí v súčasnosti spája príčinu svojich zdravotných problémov s pojmom oxidačný stres, vďaka čomu sú čoraz populárnejšie aj produkty na jeho potlačenie. Vplyv oxidačného stresu… pokračuj

História robotiky

Peter Hubinský z Ústavu robotiky a kybernetiky FEI STU priblíži v májovej vedeckej cukrárni, aká bola cesta od stredovekých automatov po robotizované automobilky. Od starovekých bájí cez stredoveké automaty, prvé priemyselné roboty zo 60. rokov až po súčasnosť. Prednáška sa bude zameriavať na históriu robotiky,… pokračuj