Dejiny písané Zemou

V marcovej vedeckej kaviarni sa dozviete, ako geologické procesy ovplyvňovali a doteraz vplývajú na naše dejiny. Hosťom podujatia bude Peter Bačík z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave a Ústavu vied o Zemi SAV. Mnohé udalosti, ktoré považujeme za ľudský zásah do dejín, boli často iba… pokračuj

Krása baktérií na molekulárnej úrovni

Spóry môžu byť pre človeka nebezpečným zdrojom chorôb a infekcií, no zároveň dokážeme pre ne nájsť využitie v biotechnológiách a potravinárstve. O tom, ako spóry vznikajú, ktorý spôsob ich využitia je bezpečný, ako funguje tento komplexný proces a kam až siaha výskum, sa dozviete viac… pokračuj

Vývoj nízkoenergetickej vákuovej sušiarne

Téme vývoja nízkoenergetickej vákuovej sušiarne na sušenie poľnohospodárskych plodín bude venovaná januárová online vedecká kaviareň. Jej hosťom bude odborník v oblasti výrobnej techniky Ľubomír Šooš. Na sušenie obilnín sa používa veľa viac alebo menej účinných princípov sušenia. Výrobcovia pritom dbajú najmä na efektívnosť sušenia, čo… pokračuj

Varovania pred krízami

Hosťom októbrovej vedeckej kaviarne bude Filip Ostrihoň z Ekonomického ústavu SAV, ktorý bude vo svojej prednáške hovoriť o systémoch monitorovania ekonomických rizík a o tom, ako takéto systémy pomáhajú pri predvídaní hrozieb v budúcnosti. Podobne ako je to pri ohrození povodňami a zemetraseniami, aj v hospodárskej… pokračuj

Mutanti okolo nás

Hosťom Letného špeciálu vedeckej kaviarne bude Dominika Fričová z Neuroimunologického ústavu SAV. Hovoriť bude o objave v oblasti DNA mikroorganizmov, tzv. CRISPR, a aj o tom, ako sa tento systém uplatnil pri tvorbe mutácií v molekulárnej biológii, a či ho možno zneužiť pri génovom inžinierstve.… pokračuj

Udržateľná ekonomika v turbulentných časoch

Ľudská spoločnosť v súčasnosti čelí závažnej spoločenskej dileme: Čo bude po pandémii covid-19 s našou ekonomikou? Ako čeliť ďalším globálnym výzvam, ako je klimatická zmena?  Interdisciplinárny vedný odbor ekologická ekonómia sa zaoberá interakciou človeka v prírode a možnými stratégiami adaptácie na globálne zmeny. Jeho podstatou… pokračuj

Vianoce rovná sa vrece darčekov?

Mnoho ľudí trápi, že Vianoce sa odklonili od svojej podstaty a zmenili sa na sviatky konzumu. Je to naozaj tak? Prečo sú ľudia ochotní každoročne prežívať stres z predvianočného zháňania darčekov? Čo znamená dar v ľudských kultúrach z pohľadu antropológie? Aká je história vianočného obdarovávania?… pokračuj

Prach v atmosfére – škodlivý alebo prospešný?

Do akej miery ovplyvňujú malé častice prachu život na planéte či ľudský organizmus? Vedeli ste, že prach prenáša rádioaktívne prvky z nehôd atómových elektrární? O silnom vplyve prachu, ktorý je častokrát sotva viditeľný, porozpráva vo svojej prednáške v rámci podujatia Veda v CENTRE v CVTI SR docent Peter Bačík.… pokračuj

Veda v CENTRE: Fyzika nízkych teplôt

Hosťom júlovej online vedeckej kaviarne bude Peter Skyba, vedúci vedecký pracovník Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach a laureát ocenenia Vedec roka SR 2019. Hovoriť bude o tom, čo sa skrýva pod pojmom teplota, a čo sa stane s látkami, keď ich začneme schladzovať. V… pokračuj

Materiály na pripojenie

Aktuálnu generáciu mobilného pripojenia majú v budúcnosti nahradiť 5G siete. V čom je táto technológia iná a ako by mala vyzerať? Hoci sa o nástupe piatej generácie (5G) mobilných sietí hovorí už niekoľko rokov a táto téma dokonca nadobudla politický rozmer, jej reálne zavedenie sa… pokračuj