Na čistej vode záleží

Mikropolutanty je možné opísať ako organické zlúčeniny, ktoré môžu už vo veľmi malých koncentráciách (mikro- až nanogramoch na liter) vykazovať nežiaduce účinky na celý náš ekosystém. Ich prítomnosť v rôznych zložkách životného prostredia sa stala celosvetovo významným environmentálnym problémom. Nové zistenia o negatívnom vplyve mikropolutantov… pokračuj

Výroba vody na Mesiaci

Výskumy Mesiaca odhalili rozsiahlu prítomnosť vody na Mesiaci, obsah vody v mesačných mineráloch je však extrémne nízky, od 0,000 1 do 0,02 %. Získavanie vody na Mesiaci je náročné. S novou metódou pomocou endogénneho vodíka prišiel tím profesora Wanga Junqianga z Ústavu materiálovej technológie a… pokračuj

Osedlané vlny

Surfovanie sa po prvýkrát predstavilo ako jeden z tzv. nepovinných športov na letných olympijských hrách len celkom nedávno, v roku 2020 v Tokiu. Medzi povinné súťažné disciplíny má byť zaradené až v roku 2028. Nie je to však nový šport. Brázdenie vĺn na doske bude… pokračuj

Tvárou k vode

Dávni ľudia v severozápadnom Peru uctievali vodu. Oblasť sa nachádza v Andách, ale zároveň je tam aj veľká púšť, pre ktorú bola voda z hôr zdrojom života. Závislosť od tohto zdroja vyvolala vznik kultu už pred približne 3 800 rokmi. Archeológovia teraz vedia o tomto… pokračuj

Riečne zákruty

Meandre sú prirodzené zakrivenia riek, ktoré vznikajú v dôsledku eróznych a akumulačných procesov. Tvorba nových meandrov je dynamický a komplexný proces zahŕňajúci rôzne geomorfologické a hydrologické faktory. Videonávod tohto experimentu, ako aj všetkých predchádzajúcich, nájdete na stránke video.matfyzjein.sk/experimenty. Pomôcky Naklonená rovina s okrajmi, plytká vanička… pokračuj

Koľko vody je akurát

Planéta musí mať na začiatku veľa vody, aby sa stala podobnou Zemi. Nie však akékoľvek množstvo. Existuje niečo ako optimum, objasňuje planetárny vedec Keavin Moore z McGillovej univerzity v Montreale. Ak je vody menej, planéta vysychá. Ak je vody viac, planéta sa rozmočí. Astronómovia si… pokračuj

Prečo chutí voda?

Keď chceme zriediť chuť, napríklad slanej polievky alebo sladkej limonády, pridáme vodu. V encyklopédii sa dozvieme, že voda je číra tekutina bez chuti či vône. A predsa všetci vieme, že voda doma chutí trochu inak ako tá v škole či na chate. Ako je to… pokračuj

Funkčná romantika

Kto sa pri návšteve Benátok nezatúžil previezť v čiernej gondole spleťou vodných ciest tohto pestrofarebného mesta? Štíhlych člnov typického tvaru a farby Benátkami zdanlivo premáva viac než dosť: približne štyristo. V minulosti ich tam však bolo desaťtisíc. To, čo je pre mnohých súčasníkov čistou romantikou,… pokračuj

Kĺzanie bez pádu

Fascinácia vodnými hĺbkami môže mať mnoho vysvetlení. Od túžby objavovať cez evolučné a psychologické väzby, ktoré rodených suchozemcov priťahujú pod vodnú hladinu, až po úvahy o prostredí, ktoré nemáme pod kontrolou, no práve to v niektorých ľuďoch vyvoláva väčší pocit bezpečia ako svet nad hladinou.… pokračuj

Implózia plechovky

Implózia je opakom explózie. Je to jav, pri ktorom sa teleso, objekt alebo hmota zborí do vlastného objemu, alebo je jeho štrukturálna integrita porušená vyšším tlakom okolitého prostredia. Videonávod tohto experimentu, ako aj všetkých predchádzajúcich, nájdete na stránke video.matfyzjein.sk/experimenty. Pomôcky Hliníková plechovka (0,5 l), voda,… pokračuj